Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Teodor Negoita, omagiat de Ziua nationala a Romaniei

02 Decembrie 2011



Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) a sărbătorit pe 1 decembrie Ziua naţională a României, dar şi o sărbătoare mai puţin cunoscută: Ziua Internaţională a Antarcticii, stabilită prin semnarea Tratatului Antarctic la 1 Decembrie 1959. Acesta, reglementează relaţiile internaţionale în raport cu Antarctica, singurul continent de pe Pământ fără populaţie umană băştinaşă, şi îl defineşte ca fiind tot uscatul, împreună cu banchizele aflate la sud de paralela de 60° latitudine sudică. Tratatul, care a intrat în vigoare în 1961, semnat de 47 de ţări, face din Antarctica o rezervaţie ştiinţifică, stabileşte libertatea de cercetare ştiinţifică şi interzice activităţile militare pe continent. Trebuie subliniat că a fost primul acord de control al armamentului semnat în timpul Războiului Rece (1947-1991) şi astfel regăsim cercetarea în calitatea ei de ambasador al păcii.

Pentru a marca această zi de pace şi libertate a tuturor naţiunilor, în anul 2010, s-a convenit ca în fiecare an, la 1 decembrie, să fie sărbătorită Ziua Antarcticii. Ca urmare, mai multe instituţii de cercetare organizează evenimente adresate publicului larg (http://www.apecs.is/antarctica-day) şi se organizează şi un seminar on-line „Antarctica Day Webinar” la care se poate participa accesând adresa:http://www.uarctic.org/SingleNewsArticle.aspx?m=83&amid=12172

Cu ocazia acestei zile, ANCS a adus un omagiu in memoriam liderului cercetării polare româneşti, Teodor Gheorghe Negoiţă, cercetător, explorator, director al Institutului Român de Cercetări Polare şi preşedinte al Fundaţiei Antarctice Române şi, nu în ultimul rând, un om care, cu dedicaţie, profesionalism şi perseverenţă a marcat interesul naţional în regiunile polare, îndeosebi în zona antarctică.


Personalitate ştiinţifică remarcabilă şi-a adus contribuţia la cercetările Comunităţii Europene în domeniul polar. A propus şi consolidat participarea României în proiectul european de succes „The European Polar Consortium: Strategic Coordination and Networking of European Polar RTD Programmes” – EUROPOLAR, în cadrul căruia s-a implicat activ în calitate de membru în Comitetul Ştiinţific Consultativ şi în Comitetul pentru Infrastructuri (EPICOM). Totodată, a colaborat în cadrul echipei europene care a iniţiat proiectul de infrastructuri de cercetare de interes european „Aurora Borealis - Icebreaker, drilling platform and multi-purpose research vessel”.

Primul român care a atins Polul Nord, în 1995, a organizat şi condus numeroase expediţii în Arctica şi Antarctica şi a reprezentat România la şedinţele Tratatului Antarctic, începând cu anul 1997.

În anul 2006, Teodor Gheorghe Negoiţă a pus bazele primei şi singurei staţii de cercetări polare româneşti în Antarctica, denumită Law-Racoviţă.
Datorită competenţei şi seriozităţii sale în relaţiile cu partenerii străini, cu prilejul întâlnirii anuale a Tratatului Antarctic, care s-a desfăşurat în oraşul Stockholm (Suedia) în iunie 2005, s-a semnat un acord prin care Australia a cedat Fundaţiei Antarctice Române, condusă de Teodor Negoiţă, una dintre bazele sale de cercetare de pe coasta de est a Antarcticii. Semnarea acestui acord a avut loc în prezenţa ambasadorilor celor două state: România şi Australia. Astfel, exploratorului român Teodor Negoiţă i-au fost recunoscute eforturile de continuare a tradiţiei începute de Emil Racoviţă în urmă cu mai bine de un secol."După mai bine de 100 de ani, l-am readus pe Racoviţă în Antarctica. Cea mai mare satisfacţie din cariera mea am avut-o când am preluat baza de la australieni. Am fost atât de emoţionat atunci, că nici nu puteam semna", a mărturisit dr. Teodor Negoiţă.

Ca semn de apreciere, dl. dr. Paul Egerton, Directorul European Science Foundation (Strasbourg), la data de 24 martie 2011, a propus ca staţia din Antarctica să fie redenumită Law-Racoviţă-Negoiţă.

De-a lungul carierei sale, Teodor Gheorghe Negoiţă a publicat peste 30 de lucrări în reviste cu mare impact în lumea ştiinţifică internaţională şi a contribuit la popularizarea rezultatelor cercetărilor sale prin numeroase întâlniri, simpozioane şi sesiuni de comunicări în ţară şi străinătate, contribuind la creşterea prestigiului ştiinţific al ţării sale.

Astrul polar românesc, cum a fost denumit în semn de recunoaştere Teodor Gheorghe Negoiţă, a fost decorat de preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer şi a primit din partea preşedintelui Traian Basescu, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor.

"În ciuda faptului că la data de 23 martie 2011, cu profund regret, ne-am despărţit de Teodor Gheorghe Negoiţă, rămânem cu convingerea că personalitatea sa şi realizările profesionale vor continua să constituie un exemplu pentru generaţii viitoare de cercetători", se spune intr-un comunicat ANCS.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite