Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Previziunile Coface pentru Romania in 2012

18 Ianuarie 2012



Coface Romania a organizat astazi o conferinta de presa avand ca teme de discutie: riscul de tara, situatia macroeconomica din Europa si Romania si previziunile pentru anul 2012.


Coface a păstrat calificativul privind riscul de ţară pentru România la B, clasă de risc care indică un mediu economic şi politic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac. România rămâne vulnerabilă ca urmare a persistenţei dezechilibrelor externe şi a ajustărilor bugetare insuficiente, în timp ce condiţiile de finanţare ar trebui să se înăsprească din nou în 2012 din cauza aversiunii crescute a investitorilor faţă de risc. Sistemul bancar rămâne afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante.


După o redresare modestă în 2011 generată de exporturi, producţie industrială si agricultură, ritmul de creştere economică va încetini în 2012. Exporturile, orientate în proporţie de 55% către zona euro aflată în recesiune, se vor contracta. Cu toate acestea, consumul persoanelor fizice va fi susţinut de o redresare a venitului disponibil, generată de scăderea şomajului la 7%, sub media UE, şi o scădere a inflaţiei permisă de o recoltă bună. Investiţiile publice vor putea deveni principalul motor al creşterii într-un context în care necesităţile infrastructurii de transport rămân extrem de importante. Cofinanţarea din fondurile structurale europene, a căror rată de absorbţie rămâne cea mai scăzută din UE, va juca un rol cheie în această privinţă.


Sistemul bancar este afectat de un nivel ridicat al împrumuturilor neperformante (12%). În plus, băncile din zona euro, şubrezite de criza datoriei suverane, deţin 72% din activele bancare româneşti. Ele ar putea fi constrânse să-şi reducă semnificativ expunerea pe pieţele din Europa centrală cu privire la noile cerinţe de lichiditate impuse de Basel III. Ori băncile româneşti sunt dependente de împrumuturile de la băncile-mamă din cauza insuficienţei depozitelor (raportul dintre împrumuturi şi depozite se ridică la 120%). Riscul de refinanţare de la băncile-mamă din Grecia, extrem de vulnerabile, şi ale căror creanţe reprezintă 12% din PIB-ul României, este deosebit de ridicat. În acest context, reducerea volumului ofertelor de credit ar trebui să se accentueze.


Conform reprezentantilor Coface, sectorul IT&C nu a pus probleme, fiind unul dintre cele mai stabile.



„2012 va fi un an greu pentru economia românească într-un context economic european sumbru, cu o recesiune în zona Euro şi o restrângere a creditului pe fondul recapitalizării băncilor străine prezente în România. Pe acest fond nefavorabil, companiile româneşti se vor confrunta cu o reducere a cererii la export, o deteriorare a accesului la finanţare, la care se va adăuga un consum intern privat slab, şi un nivel al investiţiilor precar. Singura şansă pentru o avea creştere economică în 2012 este de a vedea o creştere semnificativă în zona investiţiilor publice şi a gradului de absorbţie a fondurilor europene. Fiind şi un an electoral, este important ca orice cheltuială să fie orientată spre creştere economică, şi să nu alimenteze eventuale dezechilibre”, a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager pentru România, Bulgaria şi Slovacia.


Companiile europene: victimele noii crize sistemice globale

Intervalul de timp de la a doua jumătate a anului 2009 şi până la prima jumătate a anului 2011, a reprezentat o scurtă ameliorare pentru economia mondială. Situaţia la nivel internaţional s-a deteriorat din vara anului 2011 cu înrăutăţirea crizei în zona Euro. Coface a observat o deteriorare clară a comportamentului de plată a firmelor în a doua jumătate a anului 2011, cu o creştere abruptă a incidentelor de plată. Pentru anul 2011 în ansamblu, Coface a înregistrat o creştere de 19% a incidentelor de plată pe plan global, cu o creştere deosebit de pregnantă (28%) pentru firme, în zona Euro.


Deteriorarea solidităţii medii a companiilor demonstrează faptul că această criză ia o nouă direcţie şi că a atins un nivel sistemic global odată cu intrarea Italiei în recesiune. Situaţia pare să difere de şocul din 2008 ca rezultat al acestui efect de masă critic, dar şi datorită interdependenţei financiare mărite şi a expunerii băncilor, atât în interiorul, cât şi în exteriorul UE, faţă de datoriile suverane europene.


În baza situaţiei deteriorate, Coface a redus clasificarea evaluării sale pentru Italia şi Spania cu un nivel, la A4. Italia a devenit vulnerabilă din cauza datoriei publice masive; Spania din cauza nivelului datoriilor din sectorul privat al acesteia. Cele două puteri economice din sudul Europei vor suferi, de asemenea, în urma unei restrângeri a activităţii în 2012. Coface a remarcat o creştere de 50% a incidentelor de plată ale companiilor în cele două ţări, de la începutul anului 2011.


Economiile europene în curs de dezvoltare vor suferi cel mai mult în urma restrângerii cererii şi mişcărilor de finanţare din zona Euro. Dată fiind expunerea acestora la datoria suverană din zona Euro, băncile din Europa Occidentală vor fi obligate să reducă susţinerea pentru filialele acestora, ceea ce va afecta acordarea facilităţilor de credit către firme. Activele deţinute de băncile europene acoperă 70% din PIB-ul est-european. Se estimează de asemenea, că o cincime din creşterea din ultimul deceniu în Europa de Est se poate atribui creditului transfrontalier dinamic. Dacă s-ar opri robinetul european de credite, ar rezulta un impact major asupra economiilor europene în curs de dezvoltare, care se confruntă adesea cu un sector privat cu datorii valutare masive.


Creşterea economiilor deschise se va înjumătăţi de la 4,1% în 2011 la 2% în 2012. Evaluările A2 ale Republicii Cehe şi Sloveniei, precum şi evaluarea A3 pentru Slovacia, au fost plasate sub monitorizare negativă. Ungaria se confruntă cu o neîncredere mărită din partea investitorilor şi a fost depunctată la B. Expunerea la riscurile italiene şi slăbiciunea activităţii care rezultă dintr-un şoc al cursului de schimb valutar, a determinat Coface să depuncteze evaluarea Croaţiei la B.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite