Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

WiMAX Forum cauta noi spectre pentru utilizare globala

24 Noiembrie 2005




Banda canalului la standardele IEEE 802.16-2004 si IEEE 802.16e se poate alege intre 1,5 si 20 MHz pentru a asigura transmisiuni la distante mari si catre diverse tipuri de platforme de abonat, flexibilitate imperativa pentru planificarea celulelor cand spectrul este licentiat.


Exista un anumit scepticism asupra standardului WiMAX mobil datorat lipsei definitivarii standardelor si indisponibilitatii unei benzi unice globale.


Specialistii de la Intel sunt optimisti, deoarece cred ca obstacolele vor fi surmontate, in special in ceea ce priveste alinierea spectrului la nivel global. Nu este convenabil ca persoanele in voiaj sa aiba doua accese radio pe laptopurile lor. Scenariul ideal ar fi ca banda de 2,5-2,9 GHz sa fie disponibila in regiunea EMEA.


Intel prognozeaza rate de crestere pentru WiMAX similare celor inregistrate de aplicatia de succes Wi-Fi, construita in jurul tehnologiei Centrino.


Programul de lansari al lui Intel prevede ca primele placi pentru WiMAX fix sa fie disponibile in trimestrul III 2006. Apoi pana in trimestrul I 2007 placile (cardurile) pentru WiMAX fix vor fi integrate in laptopuri si cardurile pentru WiMAX mobil vor fi lansate pe piata. Pana in trim. III 2007, Intel tinteste sa aiba WiMAX mobil pe deplin integrat in tehnologia Centrino.


J. Saez, business development manager la Intel, se asteapta ca tehnologia WiMAX Centrino sa devina tot atat de raspandita ca si Wi-Fi Centrino, care in 2006 este prevazut sa se gaseasca pe 96% din noile laptopuri. Gartner apreciaza ca numarul global al utilizatorilor Wi-Fi este asteptat sa ajunga la peste 40 milioane in 4 ani, in timp ce numarul hotspoturilor se va dubla pana la sfarsitul deceniului.


Cu WiMAX, Saez prevede ca in 2007, 20 milioane din cele 70 milioane de laptopuri livrate vor avea tehnologii broadband wireless incorporate, iar cifra se va dubla in anul urmator. Oricum deviza sa este: „mobilitatea reprezinta totul pentru Intel“.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite