Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

IBM va ajuta companiile petroliere sa monitorizeze si sa reduca impactul asupra mediului

14 Februarie 2012



IBM va face parte dintr-un proiect de cercetare la nivel global pentru a dezvolta primul sistem integrat de monitorizare a mediului ce doreste sa ajute companiile petroliere sa minimizeze impactul operatiunilor asupra mediului inconjurator. Cercetatori, dezvoltatori IBM si o echipa din cadrul Centrului IBM de Excelenta pentru Studiul Petrolului si Gazelor Naturale din Stavanger, Norvegia, colaboreaza cu experti din cadrul Statoil, Kongsberg Group si Det Norske Veritas (DNV) pentru a dezvolta o solutie ce va folosi cadrul industrial impreuna cu tehnologii de analiza pentru a permite monitorizarea in timp real a datelor despre mediu, detectarea si raspunsul rapid la evenimente operationale ce implica instalatiile petroliere aflate in largul marii.
Sistemul de monitorizare va folosi tehnologii analytics dezvoltate de IBM Research pentru a masura, procesa si analiza rapid volume mari de date fizice, biologice si chimice generate de senzori si camere atasate platformelor petroliere, usurand procesul de predictie si detectare a problemelor.
Impreuna cu tehnicile IBM de modelare avansata, sistemul va fi capabil sa monitorizeze, sa prezica si sa previna probleme inainte de aparitia acestora, ajutand companiile sa minimizeze riscul asupra mediului, asociat operatiunilor petroliere subacvatice. De asemenea, IBM va furniza tehnologia informatica de integrare ce permite vizibilitate la nivelul intregii companii, monitorizare si analiza in timp real a sistemelor operationale din largul marii.
Companiile petroliere folosesc diferite metode de monitorizare a mediului, dar, in prezent, nu exista solutii integrate care sa permita masurarea datelor fizice, biologice si chimice in timpul operatiunilor. Transformand monitorizarea mediului dintr-o activitate separata intr-un proces integrat operatiunilor zilnice pe toata durata activitatilor petroliere, sistemul va permite companiilor petroliere sa prezica si sa raspunda rapid la probleme anticipate. Printre aceste situatii se numara oprirea procesului de foraj, oprirea procesului de productie la o instalatie sau incetarea activitatii de constructie in timpul perioadelor cu impact maxim asupra mediului.
„Monitorizarea mediului, ca parte a operatiunilor integrate in timp real, reprezinta un proces esential pentru industria petroliera”, a precizat John Brantley, General Manager, IBM Global Chemicals and Petroleum Industries. „Aceasta initiativa, ce beneficiaza de cercetarile, expertiza industriala si experienta IBM rezultate in urma sprijinului acordat companiilor pentru a obtine informatii utile din volume mari de date, va ajuta companiile petroliere sa desfasoare operatiuni mai sigure si sa minimizeze impactul asupra mediului”.
Statoil va integra proiectul ce va dura trei ani in programul de cercetare si dezvoltare „New Energy and HSE” al companiei, ce include monitorizarea mediului. Kongsberg va fi liderul proiectului si va furniza senzori si tehnologii acustice de comunicatie. DNV va furniza sisteme de analiza a mediului maritim si metodologii de administrare a riscului. Solutia va fi testata in cadrul Kongsberg Maritime Subsea si va fi amplasata pe fundul marii in bazinul Horten, Norvegia, inainte de a fi implementata in cadrul platformelor operationale ale Statoil.
Conform Statoil, monitorizarea mediului reprezinta o componenta esentiala pentru gigantul petrolier astfel incat sa atinga obiectivul de a nu produce niciun impact asupra mediului. Acest proiect de cercetare ce va dura trei ani va demonstra daca Statoil va putea transforma monitorizarea mediului dintr-o activitate separata intr-un proces integrat operatiunilor zilnice, reusind sa desfasoare operatiuni mai sigure si sa reduca costurile. Acest proiect va reprezenta un progres pentru monitorizarea mediului inconjurator.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite