Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Sisteme ERP generale şi sisteme ERP specializate pe industrii

20 Februarie 2012



Scopul final al unei soluţii de ERP este de a integra într-un sistem informatic toate procesele şi funcţiile existente într-o companie. Abordarea acestui task diferă însă în funcţie de verticala de business şi de complexitatea companiei.

Încercând să se alinieze la cerinţele clienţilor lor, furnizorii de ERP au dezvoltat sisteme extrem de complexe, adresându-se unei game cât mai largi de probleme şi unui număr cât mai mare de clienţi. În acest fel, au apărut ERP-urile complexe, care pot controla la un nivel general toate procesele de business care se regăsesc tipic în orice companie: contabilitate, achiziţii, vânzări, resurse umane etc.

Nevoia de specializare

Pentru că acestea au fost dezvoltate să acopere nevoile generale ale unei companii, implementările unor astfel de sisteme necesită customizări care generează costuri ridicate, timp de implementare mare şi riscuri de business asociate. Cum fiecare industrie are propriile procese de business,
terminologii şi moduri de abordare a pieţei, s-a simţit nevoia dezvoltării unor sisteme informatice de nişă care să aducă cu ele cele mai bune practici din industria respectivă.

Sistemele verticale sunt create, de obicei, cu ajutorul unor specialişti dintr-o anumită industrie şi sunt dezvoltate să acopere cât mai detaliat cerinţele clienţilor dintr-un anumit sector de piaţă. Astfel, au apărut în piaţa românească jucători precum Senior Software, Transart, care se adresează pieţei de distribuţie, Totalsoft, cu soluţii specia-lizate pe construcţii, farmacie etc. EBS, specializată pe producţie etc.

„Verticalizarea unei soluţii este un pas necesar în dezvoltarea oricărei companii furnizoare de ERP“

Avantajele soluţiilor verticale

Principalele avantaje ale soluţiilor verticale sunt legate de reducerea de costuri, timpul de implementare şi riscuri.

- Costuri

Beneficiind de expertiză pe domeniul căruia i se adresează, soluţia verticală necesită customizări minime pentru a se alinia cerinţelor clientului. De asemenea, având în vedere că se adresează unei anumite pieţe, costurile unor cerinţe ulterioare pot fi negociate mai uşor, beneficiind de împărţirea costurilor dezvoltărilor către clienţii furnizorului.

- Implementare

În implementarea sistemelor generaliste, analiza de business este un factor extrem de consumator de timp. În implementarea unui ERP specific această etapă poate fi minimizată prin analiza doar a proceselor care nu se încadrează în tiparul pieţei urmărite.
De asemenea, alegerea unei soluţii verticale creşte gradul de absorbţie al sistemului în interiorul companiei şi scade necesarul de training datorită faptului că personalul nu trebuie să se acomodeze cu termeni generali ai industriei de ERP şi cu procese diferite de business. Toate acestea duc la accelerarea procesului de implementare şi la intrarea mai rapidă în producţie a sistemului.

Limitările soluţiilor verticale

Pe lângă avantajele concrete pe care soluţiile ERP verticale le oferă, există şi limitări ale acestora, care ţin în mare măsură de lipsa flexibilităţii dezvoltării business-ului.

În primul rând, există companii care au mai multe direcţii de business. Aceste companii caută soluţii în care să analizeze în mod consolidat datele companiilor lor. În acest caz, o soluţie generică este mult mai eficientă decât soluţiile verticale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite