Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

52 de orase accepta plata cu cardul online a taxelor si impozitelor

13 Martie 2012



Plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul este o opţiune atractivă pentru peste două treimi dintre români, însă această percepţie ar fi serios afectată de introducerea unui comision pe tranzacţie, reiese dintr-un sondaj realizat de GfK România la iniţiativa Visa Europe.


Visa Europe, împreună cu băncile membre din România, desfăşoară în perioada ianuarie-martie 2012, pentru al treilea an consecutiv, campania naţională pentru stimularea plăţii taxelor şi impozitelor locale cu cardul. În prezent, plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul este posibilă la POS în 145 de localităţi şi online în 52 de oraşe.
Exista, insa, si localitati importante unde plata taxelor si impozitelor nu numai ca nu este posibila online, ci nici macar prin card la ghiseele primariilor: Alexandria, Iasi, Piatra Neamt, Satu Mare.


Ghiseul.ro – la un an de la lansare
Lansat în urma cu un an, Ghiseul Virtual de Plati se lauda in prezent cu 30 de primarii care sunt inrolate in sistem. Alte 30 accepta plata online pe site-urile proprii. Conform ministrului MCSI, Razvan Serban Mustea, de anul trecut si pana acum s-au efectuat 9.300 de tranzactii prin ghiseul.ro, ministrul estimand ca pana pe 19 martie sa se depaseasca 10.000 de plati. Valoarea platilor a ajuns la 1,7 milioane de lei. Peste jumatate din taxele colectate reprezinta restante ale contribuabililor.
10% din plati au fost efectuate intre orele 22PM-9AM de cetateni care muncesc peste hotare.
Potrivit informatiilor MCSI, ghiseul.ro a fost vizitat de 165.000 de vizitatori unici.


Mihai Anton, director executiv adjunct Primaria Pitesti, a facut o trecere in revista a taxelor si impozitelor platite cu cardul prin POS sau online din 2010 pana in prezent de catre cetatenii din Pitesti. Pitestenii au trei modalitati de plata a taxelor si impozitelor cu cardul: pe site-ul primariei, sistem functional din 2003, prin ghiseul.ro si la POS-urile de le ghiseele primariei.
Prin POS, in 2010 s-au efectuat 3.500 de plati , in 2011 5.034, iar in primele doua luni din 2012, 1.958 de plati. Valoarea medie a unei tranzactii prin POS a fost de 213 lei in 2010, 279 lei in 2011 si 233 lei pentru primele doua luni ale acestui an.
In ceea ce priveste plata online cu cardul, daca in 2010 s-au inregistrat doar 83 de plati, in 2011 numarul lor a crescut la 229. In primele doua luni ale acestui an s-au facut 110 plati online. Valoarea medie a unei tranzactii a fost in 2010 de 805 lei, in 2011 de 688 lei si de 119 lei pentru primele doua luni din 2012.
„Poate ar trebui ca peste o anumita suma de plata sa introducem doar plata cu cardul, in vederea stimularii platilor cu cardul”, a declarat Mihai Anton.


Ce modalitati de plata au persoanele juridice?
Valentin Mavrodin, director general, Directia generala trezorerie si contabilitate publica, Ministerul Finantelor Publice, a declarat ca volumul de numerar gestionat de minister este de 12 miliarde de lei noi pe an. El a precizat ca persoanele juridice prefera sa plateasca numerar din doua motive: teama de a nu gresi o tranzactie si comisioanele percepute pentru plata online sau cu cardul.
„Pentru persoanele juridice s-a dezvoltat contul unic, prin care constribuabilii declara o suma globala si ANAF-ul face distribuirea banilor. De asemenea, am conceput contul tranzitoriu in relatia cu institutiile de credit, un produs gandit la fel ca ghiseul.ro, pentru a unifica mijloacele de plata – card, virament bancar, internet-banking. Problema pe care o avem in prezent este de informare a contribuabilor cu privire la datoriile pe care le au, de aceea incercam sa impunem un formular standard, am discutat si cu Ministerul Administratiei si Internelor... Am dori ca partea de informare a datoriilor de plata care exista in prezent in sistemul ghiseul.ro sa fie extinsa la toti contribuabilii si sa impunem un standard pentru autoritatile publice locale”, a mai spus Valentin Mavrodin.


„Iniţiativele noastre de a stimula plata taxelor cu cardul au avut rezultate remarcabile atât în ceea ce priveşte dezvoltarea reţelei de acceptare, cât şi educarea populaţiei. Contribuabilii pot să îşi aleagă în prezent modalitatea de plată a taxelor şi, mai mult, pot avea beneficii multiple dacă achită în primul trimestru. Astfel, contribuabilii au o reducere de până la 10% din valoarea taxelor şi, dacă plătesc cu cardul Visa, pot câştiga rambursarea parţială sau integrală a taxelor plătite. În concluzie, le recomand celor care nu şi-au plătit încă taxele să profite de timpul rămas”, a declarat Cătălin Creţu, director general România, Visa România.


Jumătate din populaţia bancarizată din mediul urban, care se ocupă de plata taxelor locale, ştie că are la dispoziţie posibilitatea de a plăti cu cardul la terminalele POS instalate în instituţiile publice, potrivit sondajului. Această pondere este mai mare pentru respondenţii din Bucureşti (60%), precum şi în cazul respondenţilor cu venituri de peste 2.500 lei (64%).
De asemenea, circa 40% dintre respondenţi cunosc posibilitatea de a-şi plăti taxele online cu cardul utilizând ghişeul.ro sau alte aplicaţii electronice puse la dispoziţie de autorităţile locale.
Totuşi, unul din trei români consideră că plata taxelor este un proces dificil, în principal din cauza birocraţiei, a programului greu de respectat al administraţiilor locale şi timpului îndelungat necesar efectuării plăţilor.


„Românii care trăiesc în străinătate întâmpină şi mai multe probleme în a-şi plăti taxele. Două treimi dintre aceştia consideră că a-şi plăti taxele şi impozitele locale este dificil şi ar plăti direct cu cardul online dacă ar avea această opţiune. În plus, sperăm că numărul primăriilor care acceptă plata taxelor cu cardul, fără comision, va creşte semnificativ întrucât permite contribuabililor să plătească mult mai rapid. Sondajul arată că românii s-au obişnuit să nu plătească comision la tranzacţiile cu cardul şi nu vor accepta uşor o schimbare în acest sens. Probabilitatea plăţii taxelor cu cardul la POS sau online este semnificativ afectată de existenţa unui comision”, a adaugat Cătălin Creţu.
Sondajul arată că procentul respondenţilor care şi-au exprimat intenţia de plată a taxelor la POS a scăzut de la 61% la 26% după ce s-a menţionat plata unui comision pentru tranzacţie. Mai mult, 56% dintre respondenţi au spus că nu vor plăti taxele cu cardul la POS sau online dacă este adăugat un comision.


Valoarea totală a taxelor şi impozitelor plătite cu cardul aproape s-a dublat anul trecut comparativ cu 2010, la 73,2 milioane lei, potrivit datelor raportate de băncile din România, membre ale Visa Europe. Segmentul plăţilor online cu cardul a fost de departe cel mai dinamic în 2011, valoarea tranzacţiilor crescând de peste şapte ori.


Visa Europe şi furnizorii de servicii de plată vor continua discuţiile cu autorităţile locale pentru a introduce plata taxelor şi impozitelor locale prin card, până când cel puţin toate reşedinţele de judeţ din România vor oferi acest serviciu, fie la POS, fie online.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite