Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Sanatate >> Stiri si comunicate

IBM introduce raportarea in timp real a cazurilor de sanatate publica

28 August 2012



Cercetatorii IBM colaboreaza cu Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (Center for Disease Control and Prevention -CDC), precum si cu Consortiul pentru Standardizarea Datelor de Sanatate Publica (Public Health Data Standards Consortium - PHDSC) in vederea standardizarii modului de utilizare si a schimbului de informatii in domeniul sanatatii publice pentru a imbunatati calitatea sistemului de asistenta medicala.
Mentinerea controlului asupra unor focare majore de infectii cum ar fi tusea convulsiva sau monitorizarea raspandirii gripei sunt elemente de o importanta vitala pentru sistemul public de sanatate. Cu toate acestea, lipsa unor standarde de raportare electronica in domeniul sanatatii publice conduce la emiterea de rapoarte deficitare si intarziate ce creeaza neconcordante, precum si o dublare a timpilor de lucru.
IBM Research colaboreaza cu CDC si PHDSC pentru a dezvolta o noua abordare referitoare la definirea si furnizarea unor noi modalitati de raportare destinate sistemului de sanatate publica, prin extragerea de informatii utile din datele structurate, cat si nestructurate existente in prezent in sisteme separate. Cercetatorii creeaza sabloane pentru rapoartele publice de sanatate care ar putea functiona impreuna cu sistemele electronice de inregistrare a datelor medicale (EHR – Electronic Health Records), ceea ce va permite distribuirea cu usurinta a informatiilor vitale intr-un format adecvat ce poate fi accesat de institutiile medicale locale, judetene, nationale si federale pentru a reduce timpii de raspuns la problemele de sanatate publica.
Coordonarea si monitorizarea informatiilor privind sanatatea publica in cadrul organizatiilor va ajuta la intelegerea si prevenirea raspandirii eventualelor amenintari la adresa sanatatii prin automatizarea proceselor si asigurarea accesului la date oriunde in tara. Aceasta tehnologie este in curs de testare in cadrul sistemelor publice de sanatate in Delaware, New York si districtul San Diego, pentru a crea, valida si schimba rapoarte-test de sanatate publica provenite de la sistemele EHR comerciale sau de la sistemele de schimb de informatii privind sanatatea (HIE – Health Information Exchanges).
„Infrastructura sistemului national de sanatate poate fi imbunatatita semnificativ printr-o mai buna gestionare a datelor si printr-o mai buna intelegere a modului in care serviciile medicale sunt furnizate", a afirmat dr. Nikolay Lipskiy, Health IT Standards and Interoperability Lead in cadrul CDC. „Aceasta colaborare este o oportunitate de a reduce neconcordantele, imbunatati controlul bolilor infectioase, cu scopul de a construi sisteme electronice standardizate de asistenta medicala, deosebit de importante pentru sanatatea comunitatilor si a tarii noastre”.
Cadrele medicale trebuie sa raporteze cazurile suspecte sau confirmate de boli infectioase, boli profesionale dobandite si alte afectiuni catre programele de sanatate publica locale si nationale. Aceasta initiativa ofera persoanelor care activeaza in cadrul sistemului de sanatate publica abilitatea de a monitoriza si de a raspunde intr-un mod adecvat amenintarilor care vizeaza sanatatea in randul populatiei. Aceste rapoarte sunt necesare suplimentar fata de testele de laborator sau fata de alte notificari intrucat laboratoarele dispun, de obicei, de foarte putine informatii clinice.
In prezent, multe din aceste rapoarte sunt furnizate in cadrul sistemului de sanatate publica prin apel telefonic, prin fax sau prin intermediul formularelor pe hartie sau electronice, modalitati care consuma timp, care duc la informatii eronate si care se pot dovedi depasite in situatia confruntarii cu o problema de mare amploare. Pentru a fi eficient, sistemul de sanatate publica are nevoie de informatii semnificative obtinute in timp real, date pe care sistemele EHR existente abia acum incep sa le genereze si sa le furnizeze in vederea coordonarii activitatilor de ingrijire a pacientilor.
„O investitie uriasa a fost facuta pentru a implementa standarde in cadrul schimbului de inregistrari electronice de sanatate. Aceste inregistrari contin informatii vitale de care sistemul de sanatate publica are nevoie si care, in perioade de criza, sunt solicitate in mod urgent”, a afirmat Sondra Renly, Lead Scientist, Collaborative Public Health Transformation, IBM Research. „Aceasta initiativa va face posibila raportarea automatizata in timp real a informatiilor de sanatate publica si va furniza sistemului medical datele necesare pentru a raspunde intr-un mod eficient."
Construit pe baza standardelor cerute de programul Centers for Medicare and Medicaid Services, noile instrumente de raportare a sanatatii publice dezvoltate de IBM Research ar putea reduce costurile de conformitate pentru furnizorii de servicii medicale, imbunatatind in acelasi timp abilitatea sistemului de sanatate publica de a monitoriza si de a reactiona in cazul aparitiei unor noi boli infectioase.
Prin imbunatatirea modelelor existente, sistemele EHR pot colecta automat majoritatea informatiilor dintr-un raport public de sanatate, cum ar fi o vizita la medic, rezultatul unor analize sau o reteta prescrisa. Aceasta abordare ofera specialistilor din domeniul sanatatii publice o modalitate de a publica si de a mentine rapoarte-sablon specifice, iar furnizorilor EHR o modalitate de a adopta rapid aceste sabloane pentru o mai buna raportare. De asemenea, abordarea ar putea reduce considerabil timpul necesar pentru a raporta informatii noi sau actualizate in cadrul sistemului medical.
„Ne-am angajat sa punem in aplicare standardizarea nationala a datelor privind sanatatea populatiei in vederea imbunatatirii sanatatii individuale si a comunitatii", a afirmat dr. Anna Orlova, Executive Director, Public Health Data Standards Consortium. „Aceasta integrare bazata pe standarde pentru schimburile electronice de date care vizeaza sistemele publice de sanatate si sistemele clinice va contribui la imbunatatirea eficacitatii programelor de sanatate publica, a calitatii asistentei medicale, precum si starea de sanatate a populatiei."



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite