Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> ECM >> Stiri si comunicate

Star Storage finalizezază un nou proiect la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

14 Septembrie 2012



Star Storage, furnizor de soluţii pentru protecţie şi management al informaţiilor (date şi documente) în România a digitizat, în cadrul unui proiect iniţiat în februarie 2011 de către conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, 21 din cele peste 40 de manuscrise din secolul XIX aparţinând cărturarului şi miniaturistului Picu Pătruţ (1818-1872), supranumit şi „Anton Pann al Ardealului”.
Din aceste 21 de manuscrise, 20 au fost achiziționate de Muzeul Naţional al Ţăranului Român de la urmașii lui Picu Pătruț, iar unul a fost donat muzeului. Cele 21 de manuscrise datate în secolul al XIX-lea cuprind peste 5000 de pagini și reprezintă atât un adevărat tezaur de compoziţii religioase în versuri, cât şi un veritabil complex de miniaturi şi desene care ilustrează versurile sale.
Picu Pătruţ, pe numele său real Nicolae Picu Oprea Pătruţ, a fost, pe lângă cărturar şi miniaturist, şi poet, imnograf, imnolog, caligraf şi copist.
Acesta şi-a descoperit vocaţia pentru lectură, pictură şi obiceiurile tradiţionale încă de la vârsta de 12 ani, după ce a intrat crâsnic la biserica mare din comuna natală Săliştea, jud Sibiu. La vârsta de 19 ani scrie primul său volum cu versuri, iar 2 ani mai târziu îl publică şi pe cel de-al doilea. În 1848 se călugăreşte la Schitul Cheia (județul Vâlcea), sub numele de Cuviosul Procopie Pătruţ, dar se întoarce în satul natal pentru a deveni nu doar un simplu ilustrator de texte, ci un adevărat povestitor în imagini plastice a vietii şi obiceiurilor rurale duhovniceşti.
Cu o valoare culturală inestimabilă, această colecţie, odată digitizată, va fi facută cunoscută pentru prima oară tuturor celor interesaţi de cercetare, studiu sau pur şi simplu informare, Picu Pătruţ fiind ultimul mare miniaturist european al secolului XIX. Mai mult decât atât, acest proiect ambițios va putea fi integrat în viitor în „The European Library” – reţeaua bibliotecilor naţionale europene, dar şi în portalul ”Europeana”. Prin proiectul desfăşurat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Star Storage facilitează accesul generaţiilor de azi şi a celor viitoare la opera cărturarului Picu Pătruţ şi contribuie, alături de noi şi alte autorităţi, la promovarea valorilor şi patrimoniului cultural naţional în Europa şi în lume.”, declară Georgeta Roșu, Directorul Muzeului Național al Țăranului Român.
Pe 13 septembrie, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi-a deschis porţile pentru o expoziţie dedicată vieţii şi operei lui Picu Pătruţ, expoziţie care se va închide pe 2 decembrie.
Principalul motiv al implicării Star Storage în acest proiect este acela că noi deţinem cea mai performantă tehnologie în domeniul digitizării disponibilă în acest moment în România, care permite lucrul cu documente de patrimoniu naţional şi digitizarea acestora în condiții de siguranță și integritate deplină. Implicarea noastră în acest proiect este o onoare, o recunoaştere şi în acelaşi timp un tribut plătit celor mai importante opere aparţinând patrimoniului cultural naţional”, a declarat Cătălin Păunescu, Managing Director, Star Storage.
Proiectul de digitizare a celor 21 de manuscrise aparţinând cărturarului şi miniaturistului Picu Pătruţ a fost realizat în cadrul centrului de conversie documente deţinut de Star Storage, într-o zonă de securitate maximă, dedicată strict acestui proiect, cu supraveghere 24/24 pe toată durata proiectului. Compania a pus la dispoziţia restauratorilor autorizaţi de către Muzeul Naţional al Ţăranului Român facilități în care să lucreze cu aceste manuscrise, o echipă de specialişti cu peste 12 ani de experienţă în manevrarea în condiţii de securitate maximă şi în digitizarea de documente de importanţă culturală naţională. În cadrul acestui centru de conversie documente al Star Storage sunt folosite echipamente de scanare de ultimă generaţie care includ funcționalităţi specifice protejării manuscriselor: tehnologie cu lumină rece care nu emite caldură şi nu afectează calitatea documentului original şi care permite scanarea fără presare sau desprindere file, aplicarea de filtre speciale pentru îmbunătăţirea imaginii etc.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite