Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE-CA, business accelerator pentru întreprinzătorii care vor să-şi crească potenţialul

25 Octombrie 2012




Prof. dr. Wilhelm Kappel consideră că produsele realizate şi dezvoltate de Institut, dezvoltate pe baza infrastructurii moderne, sunt produse inovative care, asimilate în producţie, pot crea valoare adăugată pentru cei care depun efortul asimilării lor. „Comun acestor produse este actualitatea lor: ele sunt create pentru nevoile de astăzi ale societăţii! Fără a discrimina sau favoriza unul sau altul dintre produsele rezultate din cercetările noastre, amintim cei 90-100 m2 necesari, la expoziţii naţionale sau internaţionale, expunerii acestor realizări ale anului precedent. Satisfacţii mari am avut la transferul industrial al unor produse şi tehnologii dezvoltate de noi: generatoare sincrone pentru eoliene de mică putere, instalaţie eoliană de 1,5-3,0 kW, componente pentru pile de combustie cu membrană schimbătoare de ioni, materiale compozite carbon-ceramică, bioreactor pentru producerea biogazului în gospodării ţărăneşti, electromagneți şi convertoare de putere pentru acceleratoare de particule sau hârtie securizată cu microfire magnetice.”



Transferul tehnologic, răspunsul potrivit pentru nevoile actuale
ICPE-CA a fost dintotdeauna adeptul apropierii cercetării de zona economică şi a reuşit acest lucru în special prin transfer tehnologic. Transferul de cunoştinţe către societăţile de stat şi private ocupă un loc important în strategia Institutului. În acest sens, în 2004 a fost înfiinţat Centrul de Transfer Tehnologic ICPE-CA, prin care s-a intenţionat realizarea unei pârghii de legătură directă între activităţile de CDI şi mediul economic.

Astfel, în ultimii ani au fost transferate în economie 15 tehnologii, pentru cereri şi nevoi sociale diferite. Trecând în revistă doar câteva dintre acestea vom aminti: generatorul de 1,5 kW transferat la Electroprecizia Săcele, tehnologia de celule cu combustibili şi centrala de cogenerare transferate la Roseal, transferul unor electromagneţi pentru acceleratoare de particule în cadrul proiectului FAIR, instalaţia de producere biogaz din reziduri menajere şi dejecţii animale, transferată la Societatea Agricolă PRODLACTOSERV, tehnologia de fabricaţie a plăcilor bipolare pentru celulele de combustie transferată la Roseal, hârtia securizată.

„Se poate lesne observa că rezultatele noastre de cercetare sunt, de fapt, soluţii pentru nevoile pieţei. În consecinţă, această nevoie reprezintă cel mai bun argument pentru implicarea beneficiarilor noştri în dezvoltarea proiectului, încă din stadiul de concept, iar experienţa noastră reprezintă un atu în favoarea dezvoltării colaborării dintre Institut şi partenerii economici”, afirmă directorul general ICPE-CA.

Direcţiile principale de dezvoltare, prezent şi viitor
Rezultatele ICPE-CA din ultima perioadă proiectează imaginea unui institut de CD modern. Principalele direcţii de cercetare din ICPE-CA, care susţin această transformare, sunt abordate în cele trei departamente: Materiale Avansate, Eficienţa în Conversia şi Consumul de Energie, Micro-Nano-Electrotehnologii.


Fibre Carbon activate cu abur

Direcţiile importante de cercetare sunt: creşterea eficienţei energetice, generarea energiei electrice din surse regenerabile, eficientizarea maşinilor electrice, în special a motoarelor în clasa IE3, materialele avansate pentru stocarea energiei, materialele avansate pentru economisirea materiilor prime strategice – conductori electrici din compozite pe bază de carbon, magneţi permanenţi de mare energie cu conţinut redus de pământ rar – materiale ceramice funcţionale ca de exemplu cele pentru reconstrucţie osoasă, senzori şi actuatori pentru recuperarea bolnavilor şi pentru creşterea performanţelor sportive.


Imagine STM de rezolutie atomică a unui nanotub de carbon (0,9 x 1,4 nm2).

Noile surse de energie sunt sprijinite de inovaţiile ICPE-CA. Putem aminti generatoare eoliene pe bază de magneţi permanenţi de până la 5 kW pentru exploatarea energiei vânturilor, sistem pentru conversia energiei valurilor în energie electrică, generatoare şi microgeneratoare cu puteri între 20 w şi 1 kW pentru exploatarea energiei hidro, sisteme de conversie a energiei hidrogenului în energie electrică şi termică pe bază de celule de combustibili, reactoare pentru producerea biogazului din biomasa organică. „Suntem implicaţi în mobilitate electrică, unde în curând ne vom prezenta cu un nou produs asimilabil în industrie, în elemente de stocare a energiei pe bază de hidruri metalice. Suntem implicaţi în mari proiecte naţionale şi internaţionale, din care amintim complexul FAIR, proiecte mari româno-chineze privind crearea unui parc tehnologic ecologic, dorim şi putem să fim implicaţi în viitor în ELI-NP, participăm la transformarea oraşului Avrig într-un oraş energetic independent şi alimentat numai din surse de energie regenerabilă”, subliniază directorul general ICPE-CA.


Microsfere ceramice

În domeniul materialelor avansate ICPE-CA beneficiază de o experienţă de peste 60 de ani şi a avut în ultimii patru ani un număr record de TT. Microfire pentru securizarea documentelor şi înscrisurilor, materiale piezoceramice anizotrope pentru actuatori, benzi amorfe pentru miezuri magnetice necesare în diverse aplicaţii, straturi subţiri transparent conductive, materiale de ecranare electromagnetică, materiale compozite de toate felurile, materiale stocatoare de hidrogen, materiale biocompatibile, nanomateriale pentru purificarea apelor, sunt doar câteva exemple.

Investiţiile din domeniul Micro şi nanotehnologiilor au fost şi ele în ultimii ani importante: sumele investite se ridică la peste 10 milioane de lei! „Suntem astăzi dotaţi nu numai pentru caracterizarea acestor materiale, ci şi pentru obţinerea lor. Obţinem materiale cu utilizare în energetică, în diverse izolări – termice, electromagnetice – dar şi materiale funcţionale avansate. Microtehnologiile joacă un rol important în MEMS, şi ca urmare, avem o dotare corespunzătoare, cu care putem găuri sau sculpta un fir de păr!” precizează directorul general al ICPE-CA.

Fizica nucleară este un alt domeniu unde cercetătorii ICPE-CA au arătat că pot aduce inovaţii cu valoare adăugată. Institutul a livrat multe componente la IUCN de la Dubna, folosite în cercetări din fizica neutronului şi a celor din fizica energiilor înalte. Pentru proiectul internaţional FAIR a transferat în industrie componente de acceleratoare, iar pentru proiectul ELI-NP poate oferi soluţii de ecranare a unor laboratoare ce fac parte din infrastructura acestuia; de asemenea va putea participa la realizarea unor experienţe în faza de funcţionare.

În 2009 ICPE-CA afirma că, în mai puţin de cinci ani, va concura pe picior de egalitate cu orice institut sau universitate din Europa. Ce mai lipseşte pentru a atinge acest deziderat? Prof. dr. Wilhelm Kappel abordează răspunsul nuanţat: „Dacă ne referim la infrastructură, suntem deja la nivelul oricărui centru performant de cercetare din lume, poate chiar înaintea multor centre de cercetare din Europa. Ceea ce ne lipseşte este un program de finanţare coerent, multianual, care să susţină atât cercetarea, întreţinerea infrastructurii, dar şi dezvoltarea resursei umane. Putem astăzi afirma că suntem în unele domenii la nivelul dorit, dar mai avem doi ani în care putem evolua!”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite