Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum s-a scris istoria Infineon īn Romānia

26 Octombrie 2012



În 2003, Infineon Technologies AG începea căutările unei locații potrivite pentru deschiderea unui centru de cercetare-dezvoltare în Europa Centrală și de Est. Țintele grupului erau Rusia și Bulgaria. Dar, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de pe teren, până la urmă România a avut câștig de cauză. Monika Kircher, CEO Infineon Technologies Austria, a avut un rol cheie în înființarea Infineon Technologies România.

În 2003 am început căutările pentru deschiderea unui centru R&D în Europa de Est, în Rusia și Bulgaria, dar ne-am oprit la România. Echipa din Austria care a fost responsabilă cu deschiderea centrului R&D din România a fost desemnată echipa anului la nivel mondial în Infineon. Centrul din România a cunoscut cea mai rapidă ascensiune în istoria centrelor R&D Infineon, ceea ce explică interesul deosebit pe care îl are compania pentru România”, a declarat Monika Kircher, prezentă la București la începutul lunii octombrie pentru a aniversa împreună cu echipa din România cei șapte ani de activitate în România ai centrului de cercetare-dezvoltare al Infineon Technologies.

Principalele motive pentru alegerea României ca locație pentru centrul de cercetare și dezvoltare al unuia dintre cei mai mari producători de semiconductori la nivel mondial au fost infrastructura, proximitatea universității și potențialul uriaș reprezentat de instruirea existentă, care a oferit o bază solidă nevoii Infineon de a recruta ingineri de dezvoltare înalt calificați.

Investi
ții de 100 de milioane de euro
În ianuarie 2006, la deschiderea oficială a centrului, Infineon Technologies România (IFRO) număra 60 de ingineri și o suprafață totală de aproximativ 2.200 de metri pătrați.Inaugurarea s-a făcut în prezenţa prim-ministrului de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, care promitea la acea vreme sprijin de milioane de euro pentru investiţii în cercetare şi dezvoltare. Banii nu au mai ajuns însă la
Infineon, însă alternativa pe care a găsit-o compania a fost reprezentată de fondurile europene.

„Orice guvern trebuie să înţeleagă că sprijinul e necesar pentru orice investiţie în cercetare, dar importanţi sunt şi oamenii pe care să îi instruim şi să îi păstrăm. Marea majoritate a studenților care lucrează pentru noi rămân să lucreze pentru noi în continuare. Aş fi dispusă să-i plătesc dublu dacă talentele de top ar dezvolta produse care să aibă succes în toată lumea. Diferența între salariul unui inginer din Austria și a unuia din România este de o treime acum. Un inginer începător câștigă net 40.000 de lei pe an”, a precizat Monika Kircher, care face parte și din Consiliul de Supervizare al Infineon Technologies România.

În medie, 20% din angajații actuali ai IFRO sunt studenți, numărul acestora crescând în perioada verii, când procentul lor ajunge la 25% din totalul angajaților, datorită stagiilor pe care IFRO le oferă în cadrul parteneriatelor cu universitățile.

Infineon acordă o atenţie deosebită și diversităţii de gen. Compania derulează un program ambiţios în Germania pentru a îmbunătăţi procentul femeilor care lucrează în acest domeniu, dar şi pentru a se asigura că are femei şi în posturi de conducere. Compania și-a propus ca acest procent să ajungă la 15% până în 2015 și la 20% până în 2020. Procentul femeilor care lucrează în centrul din România este în prezent de 14%.

„În Austria și Germania întâmpinăm probleme în a atrage studenții potriviți să lucreze în Infineon și de aceea suntem bucuroși că tinerii din România pot lucra nu numai în România la Infineon, ci și în alte locații Infineon”, a mai spus Monika Kircher.


Monika Kircher, CEO Infineon Technologies Austria

De asemenea, Infineon contribuie și la extinderea programei universitare, sponsorizează programe de master și doctorat în microelectronică și domenii conexe, invită experți Infineon în România pentru a susține prelegeri și seminarii speciale. În plus, ingineri seniori din cadrul IFRO susțin prelegeri de proiectare de chipuri în cadrul Universității Politehnica București și a Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași.

Din 2005 până în prezent, Infineon Technologies a investit în România peste 100 de milioane de euro în oameni și în mijloace fixe: mai mult de 250 de ingineri români și o suprafață totală de aproximativ 5.000 de metri pătrați incluzând spații de birouri, laboratoare de cercetare și echipamente avansate de măsurare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite