Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tehnologiile cheie - motorul inovării în Europa

28 Noiembrie 2012



Din „Orizont 2020” este deja clar că Europa mizează pe Tehnologiile cheie (Key Enabling Technologies - KETs). „Orizont 2020” a identificat următoarele KETs: Nanotehnologia; Materialele avansate; Micro- şi Nano-electronica; Biotehnologia; Fotonica; Tehnologiile avansate de fabricaţie. Mai mult, noul plan de cercetare, dezvoltare şi inovare al Uniunii Europene, „Orizont 2020”, împământeneşte ideea potrivit căreia competitivitatea industrială nu poate fi asigurată decât pe baza KETs.
Prof. dr.rer.nat. Marius Enachescu
Centrul pentru Ştiinţa Suprafeţei şi Nanotehnologie, UPB

În 2012 şi în anii ce vor urma, într-un context de austeritate şi recesiune sau creştere economică foarte lentă, statele membre UE vor trebui să restructureze strategia lor de creştere şi competitivitate. Din această perspectivă economică sinistră, unele tehnologii de viitor, numite KETs, ar putea contribui definitoriu la creşterea economică de mâine. Aplicaţiile izvorâte din aceste tehnologii vor întări competitivitatea industriilor europene, catalizând sectoarele strategice legate de inovaţie şi crearea de noi produse pe pieţele lumii. Dezvoltarea acestor tehnologii cheie va permite trecerea la o economie bazată pe cunoaştere şi constituie un interes sistemic pentru întreaga economie europeană.

Obstacole în calea aplicării KETs

Totuşi, în ciuda atuurilor sale, UE suferă de numeroase bariere şi dificultăţi. Dezvoltarea KETs ne obligă la revizuirea modelelor noastre de cercetare şi inovare. Aceste tehnologii solicită o intensă cercetare şi dezvoltare, cicluri rapide de inovare, marirea cheltuielilor şi o forţă de muncă calificată. Aceste transformări implică o modernizare a bazei industriale europene.

În primul rând, eforturilor în cercetarea din Europa sunt fragmentate şi dispersate între statele europene şi între diferiţii „actori” (universităţi, institute de cercetare, centre de cercetare, companii etc.). Comisia Europeană favorizează o coordonare puternică a tuturor actorilor implicaţi, pentru a asigura o mai bună concentrare de resurse şi o coerenţă a proiectelor. Comisia Europeană caută să găsească politicile publice necesare pentru a crea sinergii între universităţi, institute şi centre de cercetare şi IMM-uri, pentru a promova legăturile dintre comunităţile ştiinţifice şi industriaşi; pentru a putea finanţa noi nevoi de formare, generate de specificitatea şi caracteristicile KETs.

În al doilea rând, UE nu ştie cum să valorifice la maxim know-how-ul de care dispune în acest sector şi cum să capitalizeze prin aducerea la nivel de fabricaţie a dezvoltărilor ştiinţifice şi tehnice din acest domeniu al KETs.

Soluţii pentru depăşirea slăbiciunilor

În raportul său final din iunie 2011, grupul de lucru la nivel înalt privind KETs, încearcă să răspundă la aceste slăbiciuni. Acesta recomandă focalizare pe trei piloni din lanţul de inovare: cercetarea fundamentală, cercetarea aplicată şi procesul de producţie. Raportul insistă pe necesitatea de a dezvolta o adevărată politică la nivel european privind tehnologiile cheie.

Astfel, grupul de lucru la nivel înalt privind KETs recomandă un pod care să traverseze Europa peste prăpastia existentă între cunoştinţele ştiinţei şi tehnicii şi piaţa produselor, simbol al dificultăţii de a transforma rezultatele cercetării într-un produs.

Pentru ca Europa să traverseze „valea morţii” fără să se prăbuşească în ea, grupul de lucru la nivel înalt privind KETs a propus ideea unui „pod” care să asigure transformarea cunoştintelor ştiinţifice în produse comercializabile. Un astfel de pod, ce ar asigura traversarea „văii morţii”, este format din trei secţiuni de pod, susţinute de trei „stâlpi”:

1. „stâlpul” denumit „cercetare tehnologică”, ce asigură transformarea „ştiinţei” în ”tehnologie”
2. „stâlpul” denumit „dezvoltarea de produs”, ce asigură transformarea „tehnologiei” în „produse”
3. „stâlpul” denumit „fabricaţie competitivă”, ce asigură transformarea „produselor” în „producţie”


Figura 1. ”Valea morţii” redată de prăpastia dintre cunoştinţele ştiinţei şi piaţa
efectivă a produselor.Această “vale a morţii” poate fi traversată de Europa
numai cu ajutorul “podului” din figura, ce se bazeazăpe trei “stâlpi” esenţiali,
cel al ”cercetării tehnologice”, al ”dezvoltării de produs” şi al ”fabricaţiei competitive”.

Din Figura 1 se poate observa cine şi ce instituţii stau ca „fundaţie” a celor trei „stâlpi” şi unde au loc dezvoltările legate de rolul fiecărui „stâlp”.
Acest „pod” este cel mai popular „pod” în comunitatea ştiinţifică şi inginerească şi industrială de astăzi din Europa, fiind considerat mecanismul de transformare a ştiinţei fundamentale în valoare economică şi de piaţă.

Recomandări de politici specifice

Prin concentrarea pe aceste etape cheie ale lanţului de inovare, propunerile grupului de lucru la nivel înalt privind KETs pot ajuta la consolidarea dezvoltării economice în Europa. Bazat pe acest model al KETs şi al „văii morţii”, grupul de lucru la nivel înalt privind KETs a făcut câteva recomandări de politici specifice acestui domeniu:



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite