Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Articole

IBM prezintă cinci inovaţii care ne vor schimba vieţile în următorii cinci ani

09 Ianuarie 2013



Miros: Calculatoarele vor avea un simţ al mirosului

În următorii cinci ani, senzori mici încorporați în computer sau în telefonul mobil, vor detecta eventualele răceli sau afecțiuni. Prin analizarea mirosurilor, biomarkerilor și a miilor de molecule din respirația umană, medicii vor avea un ajutor important în ceea ce privește diagnosticarea și monitorizarea bolilor - afecțiuni ale ficatului și rinichilor, diabetul zaharat, astm și epilepsie - prin detectarea mirosurilor normale și a celor contaminate.
În prezent, oamenii de știință IBM lucreză la detectarea condițiilor de mediu și a gazelor pentru a ajuta la conservarea operelor de artă. Această inovație începe să fie aplicată pentru a aborda igiena în centrele medicale, una din cele mai mari provocări din domeniul medical. De exemplu, bacteriile rezistente la antibiotice, cum este Stafilococul auriu – rezistent la Meticilina (MRSA), întâlnit pe piele și ușor transmisibil. În 2005, acesta a fost asociat cu 19,000 decese în spitalele din Statele Unite. O modalitate de combatere a MRSA din instituțiile medicale este asigurarea respectării normelor de igienă de către personalul medical. În următorii cinci ani, IBM va „mirosi” suprafețele pentru a ajuta dezinfectanții să determine dacă încăperea a fost igienizată. Utilizând rețele wireless de „plase”, date privind substanțele chimice vor fi adunate și măsurate de senzori, care „învață” și se adaptează continuu.
Datorită progreselor privind senzorii și tehnologiile de comunicație, împreună cu sistemele de învățare, senzorii vor putea măsura date în locuri neimaginate până acum. De exemplu, sistemele informatice pot fi utilizate în agricultură pentru a „mirosi” sau analiza starea solului. În mediile urbane, această tehnologie va fi utilizată pentru a analiza problemele importante, de salubritate și de poluare – ajutând autoritățile orașelor să identifice potențialele probleme, înainte ca acestea să scape de sub control.

(1) Digital Media Analysis, Search and Management workshop, 2/27-2/28, 2012 http://lab.softwarestudies.com/2012/02/world-diary-how-many-photos-do-we-take.html
(2) YouTube http://www.youtube.com/t/press_statistics
(3) MarketsAndMarkets Diagnostic Imaging Market Competitive Landscape & Global Forecasts 2010-2016
http://www.marketsandmarkets.com/Market-Reports/diagnostic-imaging-market-411.html



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite