Rolul bărbaților în organizațiile de femei
Organizațiile de femei au fost mereu privite ca fiind organizații feministe, în care bărbații nu-și au locul și nici nu trebuie cumva să devină membri. Nici nu e de mirare că s-a întâmplat așa, mai ales în SUA, unde organizațiile pentru femei din anii ’80 erau la fel de închise precum cluburile aristocratice rezervate exclusiv bărbaților. În prezent, lucrurile arată altfel, iar femeile au înțeles – ba chiar susțin – implicarea bărbaților în activitatea organizațiilor dedicate femeilor.
Organizațiile de femei de peste Ocean și din Europa au constituit un model și pentru multe din organizațiile românești. Am participat la câteva întâlniri ale unor asociații pentru femei, iar membrele acestora au împărtășit ideea cooptării bărbaților în aceste organizații – este cazul Asociației Professional Women Network Romania (EPWN Romania) sau Asociația Femei în tehnologie.
Despre rezultatele obținute de organizațiile noastre în acest sens vom vorbi însă într-un număr viitor. Am ales să vă prezint acum povestea unei organizații celebre pentru femei din SUA, WITI (Women în Technology International), a cărei fondatoare a descris pe site-ul organizației experiența implicării bărbaților în organizația pe care o conduce și de ce crede că bărbații au un rol foarte important în organizațiile pentru femei.
WITI – o organizație fondată de o mamă și fiii ei
Carolyn Leighton a înființat WITI în 1989, o rețea globală realizată prin intermediul e-mailului și dedicată femeilor care lucrează în tehnologie. Carolyn Leighton era, la acea vreme, președinta Criterion Research, o companie de consultanță în cercetare pentru industria high-tech, pe care a fondat-o în 1984. Datorită viziunii lui Carolyn, WITI a devenit în premieră organizația mondială care a permis femeilor de pe tot globul să obțină rezultate remarcabile, prin intermediul tehnologiei.
În afară de WITI, Carolyn Leighton a mai pus bazele a patru start-up-uri în high-tech, sectorul judiciar și, mai nou, în industria animalelor de companie. În 1997 și 2000 a fost inclusă în „Top 100 Femei în Computing”.
„De la înființarea WITI, am dezbătut constant rolul pe care bărbații ar trebui sau nu să-l joace în organizația noastră sau în alte organizații de femei. De-a lungul anilor am primit numeroase argumente pro și contra implicării bărbaților în organizațiile de femei. De când am înființat WITI, am considerat că includerea bărbaților este un factor pozitiv de a ne atinge obiectivele. Mereu am crezut că lumea ideală ar trebui să fie alcătuită din echipe de bărbați și femei care să aducă schimbări pozitive, completându-se reciproc.
Nu am vrut să creez o organizație precum cele din anii ’80, în care femeile încercau să construiască rețele închise, fără bărbați. Vreau ca WITI să ofere femeilor oportunitatea de a progresa – atât profesional, cât și personal. Este lipsit de sens să respingem sprijinul venit din partea sexului opus”, scrie Carolyn Leighton, fondatoare WITI (Women în Technology International) pe site-ul organizației.
Ea consideră că unul dintre cele mai solide argumente în favoarea implicării bărbaților în WITI este șansa de a influența gândirea – și prin urmare politicile, comportamentele, alegerile – bărbaților care în continuare depășesc femeile în ceea ce privește gradul de putere pe care îl dețin: „Ori de câte ori WITI participă cu un stand la un târg, numeroși bărbați se opresc entuziaști și ne asigură de sprijinul lor atât pentru organizație, cât și pentru femeile cu care lucrează și care fac parte din organizație. Suntem încântate atunci când bărbații participă la evenimentele WITI, prin urmare nu are nici un sens să ne excludem suporterii”.
Carolyn mai spune că bărbații au stiluri diferite de abordare a unei situații, iar femeile pot învăța multe observându-le metodele – așa cum la rândul lor bărbații pot învăța de la femei. Există un număr însemnat de bărbați care dețin funcții foarte importante și care vor să ajute femeile competente să avanseze profesional.
„Desigur, dacă nu existau bărbați nu ar fi existat nici WITI”, recunoaște Carolyn, adăugând că cei doi fii ai ei au sprijinit-o atunci când s-a zbătut să pună bazele WITI.
Tags: Femei in tehnologie, European Professional Women Network Romania, WITI, Asociatia Femei in Tehnologie
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)