A 5-a Conferinta Regionala SWIFT pentru Europa Centrala si de Est–Viena 28-30 aprilie

Dr. Radu Gratian Ghetea (foto) detine doua licente, in matematica si in economie, avand doctoratul in economie. A lucrat 17 ani la Banca Romana de Comert Exterior, in ultima perioada in calitate de Director General si Membru al Consiliului de Conducere. Actualmente este Prim Vice-Presedinte al Consiliului Director al Alpha Bank (fosta Banca Bucuresti) si membru al Comitetului de Management al bancii. Este Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, membru al bordului mai multor companii si Membru de Onoare al Institutului Bancar Roman.
Discursul domnului Presedinte Ghetea a constat intr-un scurt istoric al evolutiei sistemelor de plati din Romania si o dezvoltare in prezentarea programelor in care este angajata comunitatea bancara pentru acest an si de a caror finalitazare depinde alinierea ferma a sistemului bancar romanesc la cerintele UE. Adresarea libera si spontaneitatea prezentarii au fost fragmentate de dese aplauze ale celor din sala.
Andre Boico (foto) este de origine roman, a lucrat la General Electric inainte de a veni la SWIFT Corporation, acum 14 ani, unde s-a situat de la inceput pe pozitia de director. A vizitat Romania in 2003 cu ocazia celei de-a 4-a Conferinte Regionale SWIFT, a fost sincer si placut impresionat de schimbarile din tara si crede ca i-ar trebui cel mult 3 luni de stat in Bucuresti pentru a vorbi din nou perfect romaneste. Are cuvinte de lauda despre inginerii si specialistii romani si apreciaza ca avem mari sanse de a ne reintegra in lumea civilizata europeana, in care suntem deja cu segmentul financiar – bancar.
In cuvantarea sa din plen, Andre Boico a facut o rememorare a evolutiei platformei SWIFTNet si a furnizat audientei un evantai amplu al solutiilor de business oferite de SWIFTNet.
Prezenta la conferinta a unui reprezentant al revistei Market Watch se datoreaza in totalitate suportului primit din partea companiei Business Information Systems (BIS), partener SWIFT si totodata unul din sponsorii principali ai reuniunii. Faptul ca am fost de altfel singurul reprezentant din presa la aceasta conferinta demonstreaza efortul deosebit pe care BIS il face pentru informarea comunitatii financiare din Romania, inclusiv prin intermediul revistei Market Watch, lucru care ne onoreaza. Doresc de asemenea, sa remarc prezenta exceptionala a domnului Radu Ghetea, Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, cu o cuvantare in plen si inscris la loc de onoare in mapa conferintei, alaturi de reprezentanti de la Deutsche Bundesbank, Raiffeisen Zentralbank, Euro Banking Association, Bank of International Settlements, Banca Nationala a Poloniei sau membrii ai bordului SWIFT. Este credem si o recunoastere a importantei Romaniei in contextul regional si a meritelor personale ale presedintelui ARB in alinierea sistemului bancar din Romania la cerintele de conformitate impuse de comunitatea financiar–bancara internationala.
Business Information Systems
Business Information System (BIS) este o firma romaneasca cu capital privat, furnizoare de solutii IT si servicii profesionale pentru industriile bancare, financiare, de asigurari si piata de capital. Portofoliul BIS include solutii de clearing si decontari bancare, continuitate operationala si recuperare din dezastre, middleware, data management, e-business, flux de informatii si management de sisteme, pe baza unor produse software originale: FMA–Financial Messaging Availability, KMS–Knowledge Management System, qBISConnector, qPayIntegrator, InfoFlow, BankFront, create pe platformele software ale partenerilor sai de prestigiu si asigurate de un pachet de servicii complet. BIS este SWIFT Accredited Service Partner, IBM Premier Software Business Partner, IBM Business Partner for Systems and Services si Microsoft Certified Partner.
La intoarcerea in tara, domnul Ion Stirbat, Director Comercial BIS a facut o scurta declaratie pentru revista, referitor la prezenta firmei la SWIFT Regional Conference: „Business Information Systems a folosit aceasta ocazie pentru a-si prezenta, pentru a treia oara, portofoliul de produse si servicii reprezentantilor institutiilor financiare din Romania si din regiune, alaturi de alti parteneri de prestigiu ai SWIFT.
Conferinta a fost totodata, pentru noi cei din BIS, un prilej de a pastra contactul cu tendintele pietei regionale si globale. Cunoasterea si intelegerea evolutiilor sistemului financiar bancar regional si global constituie repere esentiale ale politicii de imbunatatire a calitatii, functionalitatii si performantelor produselor si serviciilor BIS. Totodata, am avut prilejul de a evalua competitiv portofoliul nostru de produse si servicii. Consideram ca ne situam la standarde de calitate comparabile cu a altor furnizori de traditie care au participat la Conferinta, fapt confirmat de catre toti vizitatorii standului nostru. Discutiile purtate cu reprezentantii bancilor din regiune, cu ceilalti parteneri SWIFT participanti la eveniment si nu in ultimul rand cu reprezentanti ai SWIFT, pe de o parte ne-au intarit credinta ca strategia noastra de dezvoltare este corecta, iar pe de alta parte ne-au confirmat avantajul nostru competitiv, ca furnizor de solutii pentru anumite clase de procese si servicii bancare, in plan local si regional”.
Referitor la Romania, domnul David Pryce a avut urmatoarea remarca: „De la inceput, dupa 1989, bancile din tara dumneavoastra, pe care am
vizitat-o prima oara chiar in 1990, au utilizat SWIFT pentru tranzactiile internationale, deci a fost o buna utilizare SWIFT. Acum, cu dezvoltarea de ultima ora a infrastructurii pietei interne, sistemul RTGS, asa cum a prezentat domnul Radu Ghetea in cuvantul sau, veti reusi sa utilizati SWIFT intr-un mod mult mai avantajos pentru necesitatile locale in transmiterea mesajelor financiare. Dupa cum va amintiti din prezentarea mea, sunt aproximativ 50 de tari care deja utilizeaza SWIFT in sistemul intern. Daca priviti sectiunea de plati cu valori mari, SWIFT este probabil intr-o pozitie foarte puternica in timp ce in zona de plati de valoare mica, SWIFT abia incepe sa aiba o prezenta“.

Parerea ta conteaza:

