Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Mai multe femei în consiliile de administrație din UE

27 Martie 2013






40% femei în CA

La 14 noiembrie 2012, Comisia a adoptat un act legislativ care stabilește obiectivul minim ca 40% din funcțiile neexecutive în consiliile de administrație ale societăților cotate la bursă din Europa să fie ocupate de membrii sexului subreprezentat până în 2020 sau, pentru întreprinderile publice cotate, până în 2018.

Principalele elemente ale proiectului de directivă:

- În cazul în care, într-o societate cotată din Europa, femeile nu ocupă 40% din funcțiile consiliilor de supraveghere, noua legislație le va impune societăților respective să introducă o nouă procedură de selecție pentru membrii consiliului care acordă prioritate candidatelor calificate.
- Actul legislativ pune un accent pronunțat pe calificare. Femeile nu vor obține posturi în consiliile de administrație din simplul motiv că aparțin acestui sex. În același timp, niciunei femei nu i se va refuza un astfel de post din același motiv.
- Directiva în cauză se aplică numai consiliilor de supraveghere sau directorilor neexecutivi ai societăților cotate la bursă, având în vedere importanța economică a acestora și marea lor vizibilitate. Întreprinderile mici și mijlocii sunt excluse din domeniul de aplicare al actului legislativ.
- Fiecare stat membru al UE va trebui să instituie sancțiuni corespunzătoare pentru societățile care încalcă directiva.
- Directiva este o măsură temporară, care va expira automat în 2028.



De asemenea, directiva cuprinde, ca măsură complementară, o „cotă flexibilă”: o obligație ca societățile cotate la bursă să își fixeze ținte individuale de autoreglementare în ceea ce privește reprezentarea ambelor sexe în rândul directorilor executivi, care să fie atinse până în 2020 (sau 2018, în cazul întreprinderilor publice). Societățile vor trebui să raporteze anual cu privire la progresele înregistrate.

Cifrele publicate sunt promițătoare, însă mai rămân multe de făcut. În 25% din cele mai mari societăți din UE nicio femeie nu ocupă o funcție importantă în consiliile de administrație.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite