Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Plățile electronice contribuie la scăderea economiei subterane

30 Aprilie 2013




Datele Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională relevă faptul că, din cei peste 10 milioane de contribuabili potențiali utilizatori ai platformei www.ghiseul.ro, au fost trimise credențiale (user și parolă), în vederea utilizării sistemului, către un număr de 1,2 milioane de persoane.

La 30 martie, în Sistemul Național Electronic de Plată a taxelor și impozitelor cu cardul erau active 59 de primării, a căror populație totalizează peste 40% din numărul total al populației României. La acestea se adaugă un număr de alte 36 de primării – inclusiv cea a sectorului 1 din Capitală – care sunt înrolate, dar inactive.

Plata taxelor cu smartphone-ul

Mergând mai departe cu veștile bune, aflați că și modalitatea de plată se schimbă. Un prim exemplu este al Primăriei Târgu Mureș, care a implementat în premieră în România o aplicaţie prin care utilizatorii îşi vor putea plăti amenzile, taxele şi impozitele locale direct de pe smartphone-uri. Anunțul n-ar trebui să ne surprindă prea tare, dat fiind că Primăria Târgu Mureș a fost prima care s-a înrolat în ghiseul.ro, acum doi ani. Potrivit reprezentanților primăriei, citați de Agerpress, valoarea acestui proiect este de aproximativ 300.000 de euro, 98% din fonduri europene, 2% contribuţie proprie. Aceștia apreciază că rezultatele concrete ale acestui instrument de plată a taxelor şi impozitelor se vor vedea abia în 2015, fiind o noutate la nivel naţional.

Wireless la piață

Deși Primăria sectorului 5 din București nu oferă servicii electronice de plată a taxelor și impozitelor, Administraţia Pieţelor sector 5 a implementat din acest an un sistem wireless modern de încasare a taxelor în Piaţa Rahova.

Conform directorului general al Administraţiei Pieţelor, Adrian Popescu, odată cu implementarea acestui sistem se emit şi legitimaţii cu un cod de bare care se scanează de către încasatori. Aceştia au dispozitive portabile legate prin internet la serverul central al administraţiei pieţelor şi emit chitanţele.

„Niciun comerciant din Piaţa Rahova nu poate plăti taxa decât prin intermediul legitimaţiei cu codul de bare, care este emisă doar celor care deţin certificate de producători sau sunt societăţi comerciale. Încasatorii vin şi scanează cu dispozitivul wireless codul de bare şi fac încasarea. Cu o imprimantă portabilă se emit chitanţele pe loc. Ştim în timp real numărul de producători din piaţă, nu se mai completează greşit chitanţele care apoi sunt anulate”, a spus Popescu, citat de Agerpress.

Ajutor în economie

Avantajele plăţilor online vizează în special confortul contribuabililor: tranzacţiile se pot efectua de oriunde, 24 de ore din 24, inclusiv sâmbăta şi duminica, în condiţii de securitate. Utilizarea cardului pentru plata taxelor şi impozitelor locale este o opţiune atractivă pentru mai mult de două treimi dintre români, atâta timp cât nu se percepe comision, conform unui studiu recent al Visa Europe. În prezent, nicio primărie la nivel naţional nu aplică comision pentru plata cu cardul a taxelor şi impozitelor locale.

De asemenea, plata taxelor şi impozitelor cu cardul joacă un rol important în diminuarea pierderilor la bugetul de stat şi combaterea economiei subterane. Studiile Visa Europe au arătat că dezvoltarea plăţilor electronice cu 10% determină o scădere cu 5% a economiei subterane, care reprezenta aproximativ 30% (29,6%) din PIB-ul României în 2012, conform datelor prezentate de Comisia Europeană.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite