Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Educatie >> Stiri si comunicate

Ce a semănat timp de 15 ani industria IT&C si ce roade culege?

20 Mai 2013




Intel organizează și cea mai mare competiţie dedicată elevilor de liceu din lume, Intel International Science and Engineering Fair, la care în ultimii patru ani au participat și echipe din România.

Parte din strategia companiei de a contribui la dezvoltarea educației la nivel național, Intel Student Open Lab este cel mai nou laborator destinat cercetării-dezvoltării în domeniul software Open Source la nivel universitar din România. Laboratorul, deschis la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti în octombrie 2012, este o investiţie a Intel Romania Software Development Center şi este conceput atât ca spaţiu educaţional, cât şi ca un incubator de proiecte Open Source.

IBM Academic Initiative
La începutul acestui an, IBM anunța cea mai mare extindere a iniţiativelor academice de la începutul programului IBM Academic Initiative. În premieră, IBM va oferi acces la resurse curriculare şi de instruire privind securitatea IT pentru a ajuta studenţii să obţină competenţe informatice.

Printre inițiativele importante derulate în mediul academic de IBM în România se numără: Centrul de Competență Linux IBM, găzduit de Universitatea Politehnica din București, Centrul GRID de calcul de înaltă performanță și primul laborator de cloud computing dedicat universităţilor din România din cadrul aceleiași universități; Supercalculatorul IBM Blue Gene/P de la Universitatea de Vest din Timișoara; laboratoarele de software bazate pe tehnologia IBM Rational de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara. La acestea se adaugă parteneriatele strategice pentru educație și cercetare realizate între IBM și universități importante din România: Universitatea „Transilvania” din Brașov (Centrul de Date Green); Academia de Studii Economice din București; Universitatea din Craiova; Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava; Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

IBM România a inițiat în anul 2005 concursul Naţional Studenţesc „Best Linux Application”, alături de Centrul de Competenţă IBM Linux din Bucureşti, cu scopul de a promova utilizarea sistemului de operare Linux în rândul studenţilor precum şi de a rezolva unele probleme ale comunităţii Linux.

De asemenea, IBM organizează competiția ACM, cunoscută sub numele de „Bătălia creierelor“, cel mai vechi și mai prestigios concurs de programare din lume, reunind zeci de mii de studenți din peste 100 de țări de pe șase continente, reprezentând peste 1.900 de universități.

Microsoft – Partners in Learning
O constantă a Microsoft în cei 15 ani de prezență directă în România este legătura strânsă cu educația. Compania a donat laboratoare în universități, a lansat programul Partners in Learning pentru şcoli şi licee, organizează cea mai populară competiție de tehnologie din lume pentru studenți, Imagine Cup, și a lansat în 2008 programul BizSpark, pentru a-i susține pe studenții cu talent antreprenorial. Programul Partners in Learning se derulează în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale. 200 de profesori participă anual la Forumul Partners in Learning România și, din 2011, 240.000 de profesori români au acces la conturi profesionale de e-mail, personalizate pe domeniul profesor.edu.ro.

Compania colaborează activ cu peste 20 de universități din țară, implementând în ultimii 8 ani o serie de programe pentru 250.000 de studenți și profesori din domeniile Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică, prin care asigură acces gratuit la tehnologie, training și resurse pentru curricula universitară.

Imagine Cup este astăzi cea mai populară competiție pentru studenții din întreaga lume, dedicată rezolvării celor mai dificile probleme ale societății prin tehnologie. De la lansarea sa în 2003, competiția a strâns peste 7.000 de competitori din România.

BizSpark şi Start&Grow sunt două programe care susţin antreprenorii români. 250 de companii sunt înscrise în programul BizSpark. Prin Start&Grow, 4 start-up-uri selectate au primit, timp de 9 luni, acces gratuit la resurse de business în valoare de peste 160.000 de euro.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite