Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Criogenia, în sprijinul unei noi ere a energiei

31 Mai 2013




Sarcina noului laborator de cercetări este aceea de a găsi aplicaţii ale acestor activităţi cu scopul de a satisface cererea din viitor în ceea ce priveşte o nouă structură energetică. Versatilitatea soluţiilor şi diversitatea posibilităţilor oferite prin acest subiect de cercetare formează un cadru încurajator pentru proiectarea unei instalaţii complet echipate pentru cercetare şi activităţi în acest domeniu.

Realizat în cadrul misiunii declarate “Criogenia în sprijinul unei noi ere a energiei”, proiectul „CRYO-HY: Dezvoltarea infrastructurii CD a ICSI prin crearea unui laborator de temperaturi scăzute pentru aplicaţii energetice ale fluidelor criogenice”, în valoare totală de 61.838.231 lei, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, dezvoltă mai multe direcţii în domeniul cercetării la temperaturi joase, desemnate să aibă ca rezultat realizări tehnologice practice şi validări cu scopul de a sprijini diferite domenii energetice în care Institutul Naţional de Cercetare a Tehnologiilor Izotopice şi Criogeniei este deja implicat – tehnologiile pe bază de hidrogen şi separarea tritiului pentru tehnologia fuziunii. Ambele se referă în mod direct la “HIDROGEN”, acesta fiind cuvântul cheie al activităţii institutului încă de la înfiinţarea sa în anul 1970.

Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului au vizat direct înfiinţarea unui nou laborator pentru temperaturi scăzute sub forma unui complex de cercetare, care se va axa pe investigarea lichefierii, pe procesele de stocare şi transport al fluidelor (în special hidrogen şi heliu), cu aplicaţii directe în domeniul energetic. Noul laborator are un puternic caracter tehnologic, iar principala sa caracteristică constă în dezvoltarea şi validarea tehnologiilor practice în criogenie, precum şi domeniile aferente necesare pentru transformarea sa într-o structură energetică în viitorul apropiat.

A fost construit un nou complex de cercetare care include o hală mare pentru sistemele de lichefiere şi criostate specifice şi echipamente de testare şi validare a tehnologiilor de transport şi stocare a hidrogenului, precum şi trei laboratoare:
- Unitatea de investigaţii microstructurale
- Aplicaţii de supraconductibilitate pentru stocarea şi transportul energiei
- Analiza purităţii gazului şi a compoziţiei izotopilor.

Un alt obiectiv în cadrul proiectului a vizat furnizarea echipamentelor tehnologice pentru extinderea instalaţiei de distilare criogenică, care este legată direct cu tehnologia de fuziune, distilarea criogenică a izotopului de hidrogen, fiind principala metodă pentru tehnologia de detritiere a apei, parte esenţială a întregului complex de fuziune din marele proiect experimental de fuziune ITER. Sistemul de Detritiere al Apei – WDS este principala instalaţie ce trebuie dezvoltată legat de ciclul combustibilului în reactorul de fuziune. Un complex integrat alcătuit din WDS bazat pe schimbul electrolitic combinat (CECE), angajând o coloană de schimb catalitic de fază lichidă (LPCE), şi un Sistem Separare Izotopi bazat pe distilare criogenică (CD) este dezvoltat la Râmnicu Vâlcea. Până acum, acest complex de testare, cu limitările impuse de lipsa de energie de refrigerare, a fost folosit pentru studii de performanţă de proces, pentru a măsura diferiţi factori de separare izotopică şi pentru a valida modelul şi operarea unor asemenea sisteme pentru aplicaţii de fuziune. Noul sistem de refrigerare achiziţionat va înlocui vechiul sistem care nu mai putea face faţă la noile coloane de distilare.

Grație proiectului CRYO-HY, ICSI și-a creat capacitatea de a cerceta și dezvolta noi tehnologii menite să permită elaborarea de soluții novatoare de stocare și transport al energiei utilizând gazele lichefiate și și-a extins capacitatea de cercetare în domeniul extragerii și stocării izotopilor hidrogenului -Tritiu și Deuteriu- în vederea decontaminării apei grele tritiate care provine de la reactoarele de tip CANDU.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
unu
Asta e vrajeala. Instalatia aia de detritiere trebuia sa fie functionala de prin 2000 si nu stiu daca e gata. Nu am citit articolul dar e clar ca e multa macaneala. In afara de vreo 5 caini maidanezi prin biroul directorului alta realizare importanta nu o sa vedeti iesind de acolo.
04 Iunie 2013, 11:36:06