Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Poate scăpa Netcity de controverse?

27 Iunie 2013




Mihai Bătrîneanu a menţionat că, pentru realizarea reţelei metropolitane de fibră optică, firma UTI Systems s-a angajat să investească 202 milioane de euro în 36 de luni de la semnarea contractului. În Contractul de Concesiune, UTI s-a angajat să încaseze o taxă de închiriere de 85 euro/km de cablu împământat operatorilor telecom.

„În fapt, taxele ajung să depăşească în unele cazuri 185 de euro/km. S-a inventat aşa-zisa taxă de branşament, prin care furnizorii de Internet trebuie să plătească între 10 şi 20 de euro. Apoi există serviciul de supraveghere sau taxa pe intervenţii, toate acestea nefiind stipulate în contractul dintre UTI şi Primăria Bucureştiului. Astfel, se ajunge ca un operator de Internet să plătească şi sute de euro pe km, lucru care «pune pe marginea prăpastiei» din punct de vedere financiar pe majoritatea jucătorilor mici din piaţă, companii independente. Mai mult, există cazuri cunoscute de ANISP când UTI, profitând de poziţia de monopol, a impus un anumit preţ operatorilor de cablu, sub ameninţarea că altfel îi scoate de pe piaţă/nu le oferă servicii”, a precizat președintele ANISP.

Reprezentanţii Netcity Telecom au precizat că în ceea ce priveşte tarifele percepute acestea sunt prevăzute în contractele comerciale în vigoare semnate de părţi și că Netcity se va supune deciziilor ANCOM şi Consiliului Concurenţei care se vor pronunţa în acest caz.

Aviz condiționat pentru Netcity

Conform avizului ANCOM pentru Netcity, dat la sfârșitul lunii mai, pentru ca tarifele serviciilor de acces la infrastructura Netcity să fie stabilite pe baze obiective, proporţional cu resursele cheltuite în vederea furnizării serviciilor de acces, este necesară fundamentarea tarifelor în funcţie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor realizat în conformitate cu un set minim de criterii. ANCOM a stabilit un termen maxim de şase luni pentru realizarea acestui model de calculaţie a costurilor şi comunicarea sa către Autoritate. Cu caracter tranzitoriu, de la modificarea ofertei şi contractelor cadru şi până la avizarea de către ANCOM a condiţiilor economice de acces pe baza modelului de calculaţie a costurilor, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depăşi: 85 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere tubetă, inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de „racord”; 22 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere fibră optică neechipată (dark fiber), inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de „branşament FTTB”.

La începtul lunii iunie, ANISP a publicat un punct de vedere, considerând că acest act este menit să asigure readucerea implementării proiectului Netcity pe un făgaș normal, prin eliminarea de către Primăria Generală a Municipiului București și Netcity Telecom a cauzelor care au dus la apariția condițiilor de încălcare a cerințelor legale de nediscriminare, proporționalitate și obiectivitate.

Scurtă istorie a Netcity

În anul 2006, Primăria Municipiului Bucureşti a demarat realizarea documentaţiei necesare proiectul Netcity – reţeaua metropolitană de comunicaţii care să ofere integrat servicii de telecomunicaţii pentru Municipalitate şi pentru terţi. Deputatul Varujan Pambuccian, în prezent membru al Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, a fost iniţiatorul proiectului Netcity, proiect pe care administraţia bucureşteană şi l-a asumat ulterior ca parte din planul său de dezvoltare urbanistică. UTI Systems a câştigat licitaţia, având în calitate de subcontractori companiile Ericsson România şi Alcatel Lucent. Pentru realizarea, operarea şi administrarea reţelei NetCity, compania UTI Systems a înfiinţat o companie de proiect dedicată, Netcity Telecom S.A.

Primăria Municipiului Bucureşti pune la dispoziţie spaţiul public, încasează o redevenţă anuală în cuantum de 12% din veniturile asociate închirierii de infrastructură şi devine proprietarul şi administratorul Netcity la finalul perioadei de concesionare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite