Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Mecatronica şi Integronica – vectori inovatori în educaţie şi piaţa muncii

30 Iulie 2013




„Acum 3 ani ne asociam cu prieteni şi colaboratori vechi, în acest demers de a face mult mai vizibilă mecatronica pe plan naţional. Proiectul şi-a atins acest scop, iar acest proiect a făcut posibil ca studenţii din Braşov să cunoască specialişti din domeniu şi colegi din alte universităţi. Vizitele au ajutat şi am început să ne extindem colaborările. Nu am identificat acest aspect iniţial, dar s-a dovedit de mare valoare. Am reuşit să aducem în mintea tinerilor din mediul universitar cuvântul mecatronică şi să înţeleagă ce înseamnă acest domeniu şi a fi student în această ramură. Tineri din licee şi şcoli generale au venit să înveţe despre mecatronică şi să descopere un univers nou pentru ei. Colaborarea din domeniul cercetării şi educaţiei se poate extinde şi avem deja în plan alte activităţi pentru armonizarea acestui proiect”, a declarat Prof. univ. dr. ing. Luciana Cristea, Universitatea Transilvania Braşov.

Prof. Univ. Dr. Ing. Octavian Donţu, Facultatea de Inginerie Mecanică, Catedra de Mecatronică-Mecanică Fină, Universitatea Politehnica Bucureşti, a apreciat la rândul său că proiectul a fost o reuşită şi a avut un impact deosebit: „În urma experienţei pozitive cu colegiile şi instituţiile implicate, la începerea proiectului audienţa nu avea informaţii despre mecatronică, iar după trei ani sălile erau pline, iar feedback-ul îl vom vedea la înscrierile de la Mecatronică şi facultăţile cu profil similar. Impactul a fost deosebit. Am împrumutat din aceste idei şi către alte ţări care au generat proiecte similare. Este important ca elevii să ştie ce îi aşteaptă la facultate.”

Necorelarea dintre competenţele propuse şi cele cerute pe piaţa muncii caracterizează un număr mare de programe de învăţământ universitar şi profesional, nivelul slab al calificărilor profesionale constituind o problemă specifică în acest context.
„Acest proiect reprezintă un pas important pentru popularizarea unui domeniu care nu este încă văzut la adevărata valoare în sistemul educaţional din România şi sper că va avea un impact pozitiv asupra pregătirii practice a studenţilor şi a capacităţii acestora de adaptare la piaţa muncii”, a spus Prof. Univ. Dr. Ing. Constantin Niţu, Universitatea Politehnica Bucureşti.
„România se află de o bună bucată de vreme într-o veşnică restructurare, iar Ministerul Educaţiei nu a făcut excepţie. Din fericire, UE ne dă o direcţie şi este evident că mecatronica, fiind o ramură de vârf a industriei, nu putea fi ignorată. În România avem o tradiţie atât în domeniul universitar, cât şi în cel industrial, aşa că acest proiect a avut succes şi un impact real asupra pieţei. Găsirea locurilor de practică, mai ales pentru 3 luni de zile cât durează vacanţa de vară, este un proces dificil, iar studenţii nu sunt atraşi în astfel de activităţi. Sperăm să îmbunătăţim acest aspect, iar acest program să continue”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ing. Sorin Kostrachievici, Universitatea Politehnica Bucureşti.
Proiectul „Dezvoltarea educaţiei pentru viabilizarea pieţei muncii prin vectori inovatori Mecatronică-Integronică” şi-a propus şi a reuşit să promoveze Mecatronica şi Integronica, ca domenii de vârf, în pregătirea şi specializarea studenţilor şi în crearea de nişe ocupaţionale noi pe piaţa muncii a absolvenţilor de profil şi din domeniile adiacente (electronică, electrotehnică, automatică, informatică), dar şi să creeze, dezvolte şi implementeze noi curricule universitare privind domeniul integrator de Mecatronică şi Integronică, în conformitate cu programele universitare europene şi cu necesităţile pieţei europene şi internaţionale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite