Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

PROFMEC, un prim pas spre inovare şi īmbunătăţirea proceselor īn firmele romāneşti īn acord cu tendinţele europene

12 Septembrie 2013



Obiectivul general al proiectului POSDRU/81/3.2/S/58103
„Formarea profesională continuă în domeniul materialelor noi cu aplicaţii în mecanică şi mecatronică – PROFMEC”, desfăşurat pe durata a 34 de luni şi care se încheie în luna septembrie 2013, a constat în creşterea flexibilităţii organizaţiilor industriale ce activează în domeniul mecanicii şi mecatronicii la impactul produs de necesitatea implementării unor noi tehnologii şi materiale cu efect asupra creşterii competitivităţii prin îmbunătăţirea radicală a calităţii produselor.


Proiectul a fost realizat printr-un parteneriat strategic la nivel inter-regional, cu participarea a trei institute de cercetare (IMNR, INMA şi IPROLAM), care au elaborat și furnizat programele de formare profesională, şi a patru camere de comerţ şi industrie din Bucureşti (Georgia Sima coordonator de proiect), Prahova, Dolj şi Neamţ, care au asigurat grupul ţintă în aceste regiuni în care industria mecanică, electronică şi mecatronică au o tradiţie reprezentată atât prin mari întreprinderi (de exemplu FORD Craiova, UPETROM Ploieşti, Mecanica Ceahlău Piatra Neamţ), cât şi de întreprinderi mici şi mijlocii inovative dezvoltate în ultimii ani prin iniţiativa privată cu o piaţă în plină dezvoltare pe plan regional şi naţional, dar şi la nivel european.

Pentru beneficiarii direcţi (persoanele instruite) proiectul a asigurat oportunităţi de formare într-un sistem modern şi sigur, includerea în baza de date a specialiştilor autorizaţi în domeniul mecanicii şi mecatronicii, reducerea incertitudinii faţă de fluctuaţiile pe piaţa forţei de muncă şi creşterea spiritului de competitivitate.

Pentru beneficiarii indirecţi (agenţii economici) proiectul şi-a propus să asigure o imagine clară a nivelului de pregătire a personalului angajat, creşterea calităţii lucrărilor efectuate şi a prestigiului instituţiei angajatoare la nivel naţional, creşterea capacităţii firmelor de a contracta lucrări cu grad ridicat de complexitate, sprijin pentru creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor nerambursabile într-un domeniu de perspectivă, foarte căutat şi la nivel internaţional.

Aşa cum am arătat în cadrul interviului din nr. 146 al acestei reviste, prin analiza continuă a nevoilor specialiştilor participanţi au fost selectate două cursuri de specializare (specialist îmbunătăţire procese, COR 2421102 şi manager inovare, COR 2421106), care au permis integrarea cunoştinţelor generale legate de analiza mediului intern şi extern al firmelor, organizarea modernă şi inovativă a proceselor la toate nivelele, cu cele mai noi tendinţe rezultate din cercetarea aplicativă în domeniul materialelor noi, avansate şi nanomaterialelor în aplicaţii extrem de diverse, specifice specialiştilor firmelor care au aplicat pentru aceste cursuri.



Cursurile au avut un pronunţat caracter practic şi interactiv, cu exemple specifice fiecărui grup de participanţi. Au fost, de asemenea, efectuate cursuri practice prin care cursanţii au putut să vadă concret cum pot fi caracterizate proprietăţile mecanice şi termice ale unor materiale avansate sub formă de acoperiri şi filme subţiri, obţinute prin diferite metode prezentate în cadrul cursurilor. Pentru a spori impactul acestor cursuri în dezvoltarea sustenabilă a proiectului, a fost permanent reactualizată prezentarea principalelor modalităţi şi surse de obţinere a fondurilor pentru asigurarea finanţării activităţilor de CDI la nivel naţional şi european.

Menţionăm colaborarea excelentă cu partenerii de la instituţiile camerale, în folosul specialiştilor participanţi la cursuri pe toată durata proiectului.

Cei peste 100 de specialişti formaţi, care au absolvit examenele organizate de IMNR, reprezintă doar un prim pas spre asigurarea unei pregătiri la nivel european a specialiştilor din domeniul mecanicii şi mecatronicii şi sperăm că prin acestea vor fi deschise noi colaborari în proiecte viitoare naţionale şi europene.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite