Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

UE pregăteşte un Schengen al datelor

02 Decembrie 2013




Studiul, realizat pe un eşantion global de 600 de manageri, a indicat faptul că două treimi din companiile care au participat la sondaj au în plan dezvoltarea unor proiecte proprii sau apelarea la serviciilor furnizorilor Cloud. 50% din respondenţi au declarat Cloud Computing-ul drept o prioritate absolută de business în următorii doi ani.

Faptul că specialiştii Cloud sunt din ce în ce mai căutaţi este confirmat şi de „CIO Barometer 2013“, cercetare realizată anul acesta pentru SSII CSC de către TNS Sofres. Astfel, 71% dintre cei 700 de manageri IT intervievaţi în cadrul cercetării, au indicat securitatea drept o preocupare majoră, secondată îndeaproape de Cloud Computing (69%).

O cercetare mai aplicată asupra evoluţiei cererii a fost realizată la începutul acestui an de către compania britanică Robert Half, specializată pe zona de recrutare IT. Iar principala concluzie a studiului citat a fost că specializările în Cloud Computing au devenit cele mai căutate competenţe IT pe piaţa muncii din Marea Britanie. Cu un scor de 39%, „Norul“, a devansat domenii de expertiză consacrate pe piaţa IT, precum: securitatea (37%), managementul proiectelor (33%), virtualizarea (29%), managementul reţelelor (27%), managementul device-urilor mobile şi dezvoltarea de aplicaţii dedicate mediului mobil (27%), gestiunea bazelor de date (24%), dezvoltare C# (15%), Business Intelligence (14%) şi dezvoltare Java (13%).

41% dintre managerii IT care au participat la studiul britanic (realizat pe un eşantion de 100 de companii) au declarat că intenţionează să angajeze personal în plus pentru a-şi susţine dezvoltarea proiectelor Cloud. Iar pentru a suplini lipsa de specializare, subiecţii intervievaţi au declarat că şi-au mărit investiţiile pe zona de training şi educare, pe primul loc în topul strategiilor de formare situându-se specializările in-house (49%), urmate de training-ul extern (32%) şi e-learnig (30%).

Analiştii estimează că, în pofida acestor eforturi, creşterea cererii de specialişti pe zona Cloud nu va putea fi acoperită corespunzător. Lipsa certificărilor şi a experienţei reale sunt principalele cauze identificate de studiul IDC drept responsabile pentru alimentarea deficitului de competenţe în următorii doi ani.

În aceste condiţii, rămâne de văzut cum vor reuşi furnizorii de servicii Cloud să rezolve problema conformităţii cu noile reglementări UE, în condiţiile în care şi sistemul de certificare european întârzie să se materializeze.

Piaţa de securitate Cloud creşte cu 20%

Creşterea cererii de specialişti este urmarea firească a creşterii valorii pieţei de servicii Cloud la nivel global, în care zona de securitate începe să se prefigureze ca o piaţă în sine. A cărui valoare totală este estimată de către Gartner anul acesta la 2,1 miliarde de dolari, iar în 2015 se preconizează peste 3,1 miliarde, în condiţiile unei rate medii de creştere anuale de 20%, superioare ritmului de creştere al întregii pieţe. Evoluţia ascendentă pe această zonă este asigurată de serviciile de securizare a mesageriei electronice, de cererea în creştere pe zona serviciilor de Identity Access Management, de codificare a transmisiei de date, de adoptarea pe o scară din ce în ce mai largă a mecanismelor de tip token, precum şi de serviciile de gestiune a evenimentelor şi incidentelor de securitate (Security Information and Event Management).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite