Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Beverly Baker, Director BBSeminars: „În IT, femeile trebuie să-şi întindă unele altora o ramură de măslin“

02 Decembrie 2013




Aveţi o experienţă vastă în HR şi dezvoltare personală. Ce s-a schimbat în modul în care este perceput HR-ul în cadrul companiilor IT?

Departamentul de HR nu are capacitatea de a influența prea multe lucruri în domeniile tehnologice. Înainte, HR-ul avea un rol orientat către asistență socială. Dacă angajaţii aveau probleme, vorbeau cu persoana de la HR. Când am intrat eu în acest domeniu, omul de la HR era psiholog, putea oferi sfaturi. În prezent, avem o problemă reală în ceea ce priveşte echilibrarea celor două planuri, profesional şi familial, și nimeni nu știe cum să procedeze în acest caz. HR-ul e acolo și nimeni nu-l întreabă nimic. Poate că nu sunt psihologi de meserie, dar de cele mai multe ori au o formație de psiholog.

Nimeni nu le pune întrebări fundamentale, cum ar fi motivarea angajaţilor; la urma urmei asta este ceea ce știu ei să facă. Cred că HR-ul și-a pierdut rolul inițial într-o organizaţie, pentru că afacerile evoluează atât de repede, iar managerilor li se spune că au un rol de HR. Cum faci HR, dacă nu știi ce e? Managementul e cel care poate declara că HR-ul este important. Din ceea ce am observat peste tot în lume, HR-ul are o funcție administrativă – completează formulare, concediază, angajează, informează asupra regulilor de protecţie a muncii etc. Unde este însă contactul cu oamenii? Din acest motiv, angajații își pierd încrederea în HR, pentru că HR-ul nu îi poate ajuta și de aici intrăm într-un cerc vicios. Din păcate, HR-ul nu prea poate riposta. Dacă încep să facă valuri, pot fi concediați.

Aș prefera să avem un HR mai autonom, care să spună răspicat managementului: „Aveți o problemă în companie cu echilibrul dintre viața personală și cea profesională, aveți o problemă cu motivarea angajaților, cu instruirea angajaților sau cu absenteismul sau cu faptul că oamenii sunt prea stresați la locul de muncă. Hai să facem ceva în această privință și iată care sunt sugestiile noastre“. Ar putea să nu fie în concordanță cu ceea ce gândește managementul, s-ar putea să-i coste, dar ar putea beneficia pe termen lung, pentru că oamenii nu vor mai pleca sau nu vor mai fi atât de deziluzionați de munca lor şi de mediul în care lucrează. Oamenii nu sunt roboți, atunci când angajezi pe cineva, angajezi acea persoană în integralitatea ei.

Cred că HR-ul este o specializare pe cale de dispariție. Profeția mea, extrem de pesimistă, este că va veni o vreme când nu va mai exista HR.

Cum sprijiniţi femeile în parcursul lor profesional către excelență?

La toate seminariile la care particip, nu vin cu Powerpoint-uri. Nu așa îi instruiesc pe ceilalţi. Eu lucrez cu oameni și vreau să-i ajut să se exteriorizeze. Oamenii urmează o facultate, învaţă diferite lucruri, însă uneori acest lucru te oprește din a mai gândi, pentru că înveți după un model sau altul, dar nu înveți cum să nu fi de acord cu acel model. Mi-ar plăcea ca femeile să gândească singure, pentru că, așa cum am mai spus, au atât de multe de oferit, trebuie numai să fie conştiente şi ele de acest lucru. Recent am fost în Spania şi, timp de o săptămână, am discutat cu femei din domeniul IT. Unele și-au pierdut slujba, altele erau pe punctul de a și-o pierde. Tot ce le-am putut oferi a fost un program de conversaţie în limba engleză: „Timp de 10 ore pe zi, trebuie să învățați să vorbiți engleză“. Toate femeile s-au descurcat de minune și au început să vorbească despre faptul că se simțeau izolate, că soțul nu le ajută, copiii le dau dureri de cap etc. Orice femeie de pe glob are aceleași probleme, indiferent de limbă. Tot timpul mă gândesc cum să ofer ceva înapoi. Dacă sunt norocoasă să mă aflu în această poziție, atunci e grație lui Dumnezeu, care e tot timpul alături de mine. Dacă cineva mi-a oferit o oportunitate, atunci eu, la rândul meu, trebuie să le ofer altora oportunități. Acesta este modul în care ne dezvoltăm și devenim mai puternici.

Un ultim sfat pentru tinerele care vor să intre în industria IT.


Intrați. Produceți o schimbare. Dacă nu intrați, nu veți ști niciodată...



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite