Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> Data Center >> Stiri si comunicate

Care sunt avantajele contractării unui Data Center „la cheie”?

17 Decembrie 2013



În ultimii ani, o bună parte din companiile care îşi dezvoltă propriile Data Centere sau Server Rooms, ca soluţii de cloud privat sau în scopul furnizării de servicii şi infrastructură pentru proprii clienţi, selectează Integratori din domeniul amenajării la cheie a unor astfel de facilități. Această abordare implică o alocare minimă de resurse din partea beneficiarului și generează economii consistente de timp și bani.

Contractarea unui proiect integrat și complet funcțional induce un prim avantaj evident: antreprenorul general al lucrării de amenajare a Data Center-ului preia managementul lucrării şi devine un “single point of contact” pentru reprezentanţii beneficiarului, care are astfel o mai mare uşurinţă în a gestiona atât lucrările de amenajare, cât şi pe cele ulterioare (echipamente şi soluţii IT, conexiuni, etc). Mai mult, astfel de integratori au experienţa îndelungată în domeniu și propun soluţii optimizate, validate în timp, atât din punct de vedere al proiectării în comun a sistemelor de răcire, alimentare electrică, detecţie şi stingere a incendiilor etc cât şi al graficului de execuţie, ceea ce duce la eliminarea sincopelor ce pot apărea inerent între executanţii diferiţi ai unor lucrări derulate în același proiect. Astfel, beneficiarul poate finaliza lucrarea la un cost mai mic dar și într-un timp mai scurt.
Abordare integrată
Gestionarea în paralel a dotării unui Data Center cu sistemele specifice - cooling, UPS şi baterii, generator electric, instalaţii electrice, detecţie şi stingere, securitate, dar şi amenajările interioare (de la placarea pereţilor cu rigips anti-foc şi până la pardoseala flotantă anti-statică) – implică adeseori resurse numeroase din partea companiei beneficiare, precum şi numeroase nesincronizări între executanţi şi echipele acestora, între soluţiile diferite, precum şi în privinţa graficelor de lucru de multe ori suprapuse. Soluţia de optimizare a resurselor şi eficientizare a bugetului este colaborarea cu un Integrator de Data Center, care să preia execuţia completă a lucrării, de la lucrările de construcţii şi amenajări şi până la mobilarea spaţiului cu rack-uri şi pdu-uri, astfel încât beneficiarul să îşi menţină focus-ul pe core business-ul specific (atragerea de clienţi pentru viitorul server room, promovarea acestuia pe canalele de nişă, etc) şi pe etapele finale ale dezvoltării, respectiv popularea sălii cu echipamente IT, comunicaţii, etc.

Astfel de integratori care gestionează dezvoltarea la cheie a facilităților de tip DataCenter/DataRoom au apărut și pe piața locală, cu precădere în ultimii 4-5 ani când numărul centrelor de date a crescut. „Piaţa de Data Centere din România este într-o creştere mai accelerată decât în ţările dezvoltate”, consideră directorul general al Tema Energy, Mihai Manole, care explică această tendinţă de amenajare de noi data centere prin densitatea mult mai mică faţă de alte ţări din regiune, precum şi prin nevoia tot mai mare de putere de calcul a vieţii digitale din prezent. Un astfel de integrator de amenajare Data Centere este Tema Energy, companie locală reprezentativă în domeniu, care în ultimii 5 ani a realizat un număr important de lucrări integrate de infrastructură pentru Data Centere. Astfel de integratori oferă clienţilor săi întreaga paletă de servicii necesare în acest sens, de la consultanţă pe proiect şi proiectarea sălii de date, până la management-ul implementării şi instalarea sistemelor livrate (HVAC, power, securitate, curenţi tari şi slabi, monitorizare, mentenanţă).
Pe scurt, amenajarea la cheie a unui data-center presupune „bifarea” următoarelor capitole de lucrări:
- Proiectare sală de date
- Amenajare construcţii civile (rigips ignifug, uşi anti-foc, pardoseală tehnică, etc)
- Instalaţii electrice
- Sistem de back-up energetic: UPS, baterii, Generator electric
- Sistem de răcire profesională cu controlul umidităţii
- Sistem anti-foc (detecţie VESDA, stingere)
- Sisteme de securitate: control acces, monitorizare video
- Sisteme de distribuţie eficientă a aerului rece/cald (CACS / HACS)
- DCIM (data center infrastructure management)
- Rack-uri şi PDU-uri pentru găzduirea serverelor
- Mentenanţa periodică a echipamentelor
Prin gestionarea completă a lucrărilor de data centere, cu toate sistemele şi resursele aferente, compania Tema Energy a devenit unul dintre integratorii recunoscuţi în domeniu, fiind susţinut de fiabilitatea echipamentelor reprezentate, nivelul înalt de expertiză al personalului propriu, precum şi acoperirea naţională asigurată de divizia de service-mentenanţă.

Compania Tema Energy a fost înfiinţată în 2002, devenind în scurt timp un furnizor complet de soluţii de electro-alimentare în regim de back-up (generatoare, UPS, baterii VRLA, redresori). Începând cu anul 2007, compania a demarat primele proiecte de Data Centere executate la cheie pentru clienţi din domenii precum IT, Telecom sau Auto, devenind, în ultimii ani, una dintre cele mai cunoscute companii din România în acest domeniu. Expertiza Tema Energy acoperă ingineria proiectării sistemelor de power şi cooling, execuţia tuturor sistemelor dintr-un Data Center, dar şi serviciile de instalare şi service. Printre clienţii Tema Energy se numără GTS Telecom, Star Transmission – Daimler, Romtelecom, AdNet, Vodafone, Appnor MSP, Citibank, Wipro, Sistec, Lasting System, Bancpost, Intrarom sau UPC.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Mihai Muntean
Buna ziua, Am o cerere din partea unui beneficiar care doreste sa -si realizeze un Data Room In acest sens intr-o prima etapa va rog -daca aveti un model de caiet de sarcini-sa-mi trimiteti un caiet de sarcini pentru o asemenea tema Camera tehnica va avea 6 rack-uri de echipamente(servere).Daca avewti si un model de proiect tehnica care sa cuprinda incepind cu amenajarea spatiului (pereti ,podea falsa etc ) pina la instalatiile de control va ramin profund indatorat
18 Mai 2018, 07:46:58