Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cu ce ameninţări IT se confruntă companiile în 2014

17 Februarie 2014




Este evident că, în faţa creşterii presiunii pentru o adoptare şi asimilare cât mai rapidă a noilor tehnologii şi servicii, departamentele IT sunt obligate să identifice, implementeze şi dezvolte din mers sisteme de securitate capabile să răspundă noilor ameninţări informatice. Un efort care presupune acumularea rapidă de competenţe, investiţii în noi tehnologii şi echipamente sau apelarea la oferta furnizorilor de servicii de securitate.

Diferenţe de abordare dictate de ordinul de mărime

Prioritizarea securităţii în ierar-hia departamentelor IT este însoţită, în unele cazuri, şi de alocarea unor bugete mai mari pe această direcţie. Conform unui studiu realizat de Tech Pro Research, la sfârşitul anului trecut, pe un eşantion de 244 de companii din întreaga lume, 41% dintre acestea au indicat faptul că îşi vor majora investiţiile în zona securităţii IT (un procent în creştere faţă de 2013 cu 16%).

Studiul citat mai indică însă un fapt interesant şi anume că numai organizaţiile mari, cu peste 1.000 de angajaţi, au manifestat un interes crescut pentru îmbunătăţirea securităţii, confirmat şi prin realizarea de investiţii, spre deosebire de companiile mici şi mijlocii, unde astfel de măsuri reprezintă încă excepţii.

Este un fenomen evidenţiat şi de Ponemon Institute, care a realizat în cursul anului trecut un sondaj pe un eşantion de peste 2.000 de manageri IT din companii de dimensiuni mici şi medii din Europa, Asia şi SUA, care a relevat o serie de aspecte interesante:

- 58% din respondenţi au indicat faptul că managementul companiilor în care îşi desfăşoară activitatea nu consideră atacurile informatice drept o ameninţare directă, de importanţă reală pentru business-ul pe care îl desfăşoară;

- 42% au declarat că nu cunosc cu certitudine dacă, în decursul ultimelor 12 luni, au fost sau nu victimele unui incident informatic;

- 31% din participanţi au recunoscut că în organizaţiile în care activează nu există un responsabil desemnat pentru stabilirea priorităţilor legate de securitatea IT;

- iar pentru 44% securitatea nu reprezintă o prioritate.

Studiile citate evidenţiază, încă o dată, diferenţa majoră de abordare a problematicii securităţii IT existentă între companiile de dimensiuni mari şi cele din categoria SMB. Care ignoră riscurile la care se expun, dar nu şi beneficiile pe care serviciile Cloud, de exemplu, sau adoptarea mobilităţii le pot ge-nera. „Apetitul” scăzut în materie de securitate al companiilor mici şi mijlocii poate reprezenta însă o oportunitate de piaţă reală pentru furnizorii de Managed Security Services, care pot suplini lipsa interesului, a competenţelor interne, a bugetelor pentru investiţii iniţiale mari cu servicii dedicate. Un scenariu perfect fezabil dacă e să ţinem cont de estimările Gartner, conform cărora piaţa mondială Managed Security Services va atinge o valoare de 14,9 miliarde de dolari anul viitor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite