Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ROSA consolidează rolul României în misiunile şi proiectele internaţionale de explorare spaţială

17 Februarie 2014




Dacă organizaţiile care participă la programele ESA obţin rezultate bune, atunci au avantajul de a deveni furnizori unici în zona europeană pentru produsele şi serviciile oferite.

ROSA coordonează programul naţional STAR — „Space Technology and Advanced Research”, care asigură entităţilor naţionale suportul pentru a participa cu succes la programele ESA. În acest program am creat şapte Centre de Competenţă în Tehnologii Spaţiale, fiecare centru reprezentând o zonă de tehnologie şi de ştiinţă unde România să poată avea peste 5-6 ani competențe în domenii de nişă precum: dezvoltarea de tehnologii pentru nanosateliți; senzori inteligenţi şi tehnologii tip „big data”; simularea mediilor de radiaţie crescută; lansatoare pentru rachete de mici dimensiuni; teledetecţie şi observarea suprafeţei terestre; pregătirea asistată de calculator a astronauţilor sau studiul Mării Negre.

Ne puteţi oferi câteva exemple de aplicaţii spaţiale deja transferate în aplicaţii de utilitate publică?

„Land cover and land use” este o aplicaţie care, prin imagerie satelitară, a determinat ce se află pe fiecare teren în parte din România. Proiectul este utilizat de Ministerul Administraţiei Publice şi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar informaţiile sunt actualizate periodic. Alt proiect cu impact economic major a fost „Land Parcel Identification System”, care a asigurat controlul de calitate al subvenţiilor agricole. Ca să vă dau un exemplu, fără informaţiile furnizate de acest sistem suprafaţa judeţului Braşov ieşea mai mare cu 10%...

Care este realizarea cea mai importantă a ROSA?

De-a lungul anilor ROSA a reuşit să menţină un sistem stabil, atât pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică, cât şi pentru industrie. Momentan sunt peste 100 de entităţi de cercetare care ne sunt colaboratori tradiţionali, iar 75 lucrează sau îndeplinesc condiţiile să lucreze cu ESA, fiind deja înscrise în baza lor de date drept potenţiali furnizori. În planul resurselor umane, datorită faptului că în România a existat o experienţă serioasă în domeniul nuclear, aerospaţial şi spaţial, am reuşit să menţinem şi să utilizăm o parte din această expertiză şi am reuşit să creăm o generaţie nouă de specialişti, care lucrează în continuare în domeniu, în ţară. Aproximativ 600 de profesionişti muncesc cu normă întreagă în proiectele pe care le coordonăm.

La nivel european, ROSA este lider regional în zona Europei de Est. Faptul că am reuşit să fim a doua țară fostă socialistă care a devenit Stat Membru ESA este cel mai bun rezultat din ultimele două decenii.

În această perioadă am reuşit să agregăm cercetarea fundamentală cu cea aplicativă, cu universităţile şi cu industria şi să creăm consorţii care colaborează foarte bine în proiecte importante.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite