Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Anul de telecomunicații 2014

17 Februarie 2014




În partea a doua a anului trecut am asistat la o mărire a tarifelor abonamentelor la servicii de comunicații mobile ale primilor trei operatori, „pasul înainte făcut de marii operatori lăsând în off-side“ consumatorul român. Lucrurile s-ar putea schimba în 2014 prin noua ofertă RCS&RDS pentru abonamente la serviciile de comunicații mobile lansată la începutul acestui an și care prevede sute de minute naționale și internaționale la tarife începând de la €2/lună. Dacă RCS&RDS va fi în stare să însoțească oferta cu o acoperire națională adecvată, minim 90% dezvoltând rapid o rețea în banda de 900MHz, s-ar putea să avem chiar un război al prețurilor în 2014, așa cum Franța a avut în 2013 declanșat de RCS&RDS-ul lor, Free (Illiad).

Lansarea comercială a rețelelor de comunicații mobile începând cu aprilie 2014 va permite oferirea de servicii de date de mare viteză, astfel ca accesul mobil va continua să câștige teren în lupta cu accesul fix în ciuda măririi vitezei de acces la 1Gb/s. Pachetele de servicii vor continua să fie căutate de utilizatorii români și susținute de operatori dat fiind avantajele economice. Operatorii care vor putea oferi pachetul maxim cu 5 servicii (voce fixă & mobilă, Internet fix și mobil, TV) își vor putea păstra și consolida baza de clienți.

Din acest motiv, UPC Romania ar trebui să găsească o soluție pentru a putea oferi pachetul maxim – lansarea unui operator mobil virtual, un parteneriat cu un operator de comunicații mobile – în încercarea de a-și îmbunătăți situația. În caz contrar, ar putea deveni vulnerabilă și țintă pentru preluare de către operatorii cu exces de lichidități. Desigur că decizia o va lua compania mamă, Liberty Global.

Și în anul 2014 vor continua achizițiile de jucători mici mai ales, criza fiind un factor favorizant. Vodafone ar putea deveni un jucător activ, dacă luăm în considerație surplusul de lichidități al companiei mamă, urmare a vânzării pachetului de 45% din Verizon pentru 130 miliarde de dolari, declarațiile unor oficiali, dar și recenta achiziție din 16 ianuarie 2014, din Grecia. Vodafone ar putea fi interesat de rețele pentru comunicații fixe și de oferirea pachetului maxim de 5 servicii.

Se estimează că numărul utilizatorilor va stagna, creșterea fiind așteptată pentru utilizatorii serviciilor de Internet, mobil cu precădere. Venitul mediu pe utilizator va stagna, creșterea fiind condiționată de un context economic favorabil.

Pentru anul financiar 2013, se estimează stagnarea veniturilor în telecomunicațiile românești. Tendința s-ar putea menține și în anul 2014, dacă luăm în considerație și punerea pe costuri a tarifelor de terminare în rețelele mobile și noul regulament de roaming internațional. O ușoară creștere ar putea avea loc într-un context economic favorabil.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite