Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Punct de vedere al MSI privind situatia cauzata de incetarea suportului tehnic pentru Windows XP

08 Aprilie 2014



Publicam integral comunicatul dat publicitatii de Ministerul pentru Societatea Informaţională referitor la anuntul Microsoft privind incetarea suportului pentru Windows XP, incepand din 8 aprilie a.c.


„În legatură cu o serie de articole apărute în mass-media cu privire la expirarea suportului tehnic şi de securitate a licenţelor Microsoft XP, Ministerul pentru Societatea Informaţională face următoarele precizări pentru mass-media şi public:


La nivelul Guvenului României s-au luat măsurile necesare pentru asigurarea elementelor de cunoaştere, prevenire şi contracarare a ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi riscurilor specifice spaţiului cibernetic care pot afecta securitatea infrastructurilor cibernetice naţionale, inclusiv managementul consecinţelor.


Producătorul de software Microsoft a anunţat că începând cu data de 8 aprilie 2014, asistenţa tehnică pentru Windows XP nu va mai fi disponibilă, inclusiv actualizările automate care ajută la protejarea PC-ului. Utilizatorii existenţi de Microsoft Security Essentials vor primi în continuare actualizări de semnături anti-malware pe o perioadă limitată.
Suportul tehnic oferit de Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP a constat în principal în actualizarea acestuia prin oferirea via Internet a unor programe (patch-uri) care corectează anumite probleme de securitate semnalate sau depistate.


Microsoft a înaintat o propunere de Acord de Cooperare Strategică, prin care se stabilesc direcţiile de cooperare cu privire la posibila utilizare a tehnologiilor Microsoft în sectorul public, instituţiile de învăţământ şi instituţiile medicale de stat din România şi asistenţa acordată de Microsoft pentru iniţiativele şi programele de TIC ale Guvernului, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii guvernamentale pentru creşterea securităţii pe Internet.


Cooperarea vizează în principal:
- Utilizarea de software licenţiat de către Guvern;
- Protecţia drepturilor de proprietate intelectuală;
- Sprijinirea sectorului public: Administraţie publică, învăţământ şi sănătate;
- Private Cloud al Guvernului;
- Centru de inovaţie şi incubare a afacerilor;
- Ecosistem locale de software;
- Programul de securitate guvernamental;
- Programul de Cooperare în Domeniul Securităţii;
- Iniţiative pentru sectorul de învăţământ;
- Licenţe pentru sectorul de învăţământ;
- Programe de educaţie/Transformarea procesului de învăţare ;
- Încurajarea inovaţiei;
- Dezvoltarea abilităţilor secolului 21 şi a capacităţii de angajare;
- Iniţiative pentru sectorul medical;
- Schimbul de informaţii;
- Asistenţă Microsoft pentru Sectorul privat;
- Programe suplimentare.


De îndată ce Ministerul pentru Societatea Informaţională va primi în mod oficial o propunere financiară din partea Microsoft, se vor continua discuţiile în cadrul Guvernului.


În cadrul Comitetului Tehnico-Economic a fost demarat procesul de elaborare de recomandări şi norme care sa fie implementate în proiectele care implica solutii IT&C, pentru realizarea obiectivelor Strategiei „Agenda digitală pentru România” şi a Strategiei naţionale de securitate cibernetică.


Totodata, s-a decis transmiterea către instituţiile publice a unor recomandări de securitate care includ monitorizarea şi supravegherea activităţilor derulate în sistemele informatice şi a modului de utilizare a resurselor informatice, definirea unor programe de management a riscului şi integrarea acestora în ciclul de viaţă al sistemului informatic în vederea gestionării corecte a ecosistemului cibernetic.
Fiecare instituţie publică trebuie să realizeze audituri de securitate informatică care să examineze starea actuală a infrastructurilor, în special a celor ce asigură securitatea sistemelor. Acestea se pot executa de către structurile specializate ale statului în strânsă colaborare cu responsabilii din domeniu.


Dupa analiza rezultatelor auditurilor de securitate informatică, vor fi luate decizii privind folosirea soluțiilor de tipul consolidare în centre de tip cloud computing şi implementarea de standarde deschise şi sisteme de operare de tip open source.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite