Inovarea prin politici de cercetare şi īnvăţămānt superior, o şansă pentru dezvoltarea inteligentă a Romāniei
Dezvoltarea strategică a învăţământului superior, cercetării, dezvoltării şi inovării din România reprezintă pentru Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) o constantă şi o parte integrantă din misiunea sa instituţională. Din această perspectivă, UEFISCDI a organizat, la jumătatea lunii mai, conferinţa „Inovare prin politici de cercetare şi învăţământ superior”, ocazie pentru închiderea proiectului „Politici publice fundamentate pentru Învăţământul Superior: o premisă necesară pentru dezvoltarea României”. Evenimentul a constituit, totodată, cadrul lansării a patru noi proiecte din fonduri structurale, PODCA şi POSDRU.
Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), Agenţiei de Credite şi Burse de Studii (ACBS), experţi naţionali şi internaţionali, reprezentanţi ai universităţilor din România, ai instituţiilor de cerecetare publice şi private, ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile au discutat despre iniţiative în domeniul dezvoltării sistemului public de cercetare, infrastructurilor de cercetare, capacităţii de „horizon scanning”, Big Data şi Analytics. Discuţiile s-au axat, în egală măsură, asupra politicilor publice din învăţământul superior, cu accent pe echitate, internaţionalizare şi management universitar, precum şi pe îmbunătăţirea colectării datelor în învăţământul superior.
ELI-NP, un model de continuitate
Invitat în deschiderea conferinţei, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a vorbit despre proiectul ELI-NP de la Măgurele, care a continuat indiferent de schimbările politice produse în timp.
„Cea mai mare surpriză a mea a fost că proiectul de la Măgurele a continuat când s-au schimbat diversele garnituri politice de la Palatul Victoria. Mi-aș dori foarte mult ca și România să capete o pondere din ce în ce mai mare pe harta cercetării și a inovării. Cred că în ultimii ani s-au făcut pași semnificativi. (...) Cu mai mulți ani în urmă, președintele Renault România mi-a evocat posibilitatea înființării unui Centru de dezvoltare și tehnologie, care ulterior avea să devină centrul de la Titu, unde sunt angajați în momentul de față peste 2.000 de oameni, dintre care 1.000 lucrează pe partea de dezvoltare tehnologică și inovare. Este al doilea cel mai mare Centru de dezvoltare tehnologică pe care îl are Renault după cel din Franța. Dacia a ajuns să fie cea mai mare firmă din România, cu o cifră de afaceri de 18 miliarde de lei. Acest curaj pe care îl au cercetătorii din România merită susținut. Aspirațiile pe care le nutriți, dorința și determinarea pe care le aveți de a lucra în învățământul superior, de a pune accent mare pe cercetare și inovare nu trec neobservate, mai sunt oameni în România care cred în această valență importantă care poate duce la dezvoltare și la valorificarea potențialului uman şi de cercetare, pe care îl avem în domeniul învățământului superior. Eu sunt unul dintre oamenii pe care veți putea conta”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
„Continuitatea în zona învățământului superior este foarte importantă. Faptul că avem proiecte care merg pe 5-7 ani și obțin rezultate este un mesaj foarte important pentru noi și mă bucur că facem parte dintr-o astfel de comunitate, iar noi contribuim un pic la coagularea ei. Suntem împreună, lucrăm şi gândim împreună, adunăm cunoaștere și o împărțim între noi. La sfârșit avem un produs, o strategie, o viziune, un plan și ansamblul acesta face ca lucrurile să ducă la succes pe termen mai lung. (...) Fiindcă s-a amintit de proiectul de la Măgurele n-ar fi interesant să ne uităm ce impact ar putea să aibă concentrarea de universități, de cercetare publică, în spațiul Măgurele? (...) Ansamblul proiectelor noastre este legat de managementul schimbării. Mesajul nostru este să fim vizionări şi să schimbăm”, a declarat prof. dr. ing. Adrian Curaj, director general UEFISCDI.
Politici publice fundamentate pentru Învăţământul Superior
Conferința a oferit, în acelaşi timp, o perspectivă completă asupra proiectelor strategice finanțate prin fonduri structurale și implementate de UEFISCDI în următoarea perioadă, precum și a rezultatelor proiectelor aflate în stadiul de finalizare. În cadrul evenimentului au fost prezentate concluziile proiectului „Politici publice fundamentate pentru Învăţământul Superior: o premisă necesară pentru dezvoltarea României”.
Proiectul şi-a propus să dezvolte, în rândul decidenţilor, capacitatea de formulare a propunerilor de politici publice fundamentate privind învăţământul superior, cu accent pe integrarea practicii internaţionale şi pe evaluarea de impact.
Tags: Cercetare, Educatie, Adrian Curaj, dezvoltare, invatamant superior, internationalizare, inovare, UEFISCDI
Parerea ta conteaza:
(0/5, 0 voturi)