Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> Tendinte >> Stiri si comunicate

Studiu Intel: IMM-urile din Romania percep pozitiv Cloud Computingul

01 Iulie 2014



Intel a dat astazi publicitatii un studiu despre perceptia Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania fata de Cloud Computing. Intitulata „Cloud-ul, al cincilea element?”, cercetarea a avut ca obiectiv identificarea pozitiei IMM-urilor locale fata de tehnologiile si serviciile de tip Cloud. Rezultatele arata ca IMM-urile din Romania au incredere in Cloud, il percep ca pe una dintre tendintele de top din IT in urmatorii 5 ani si considera ca este un ingredient-cheie in eficientizarea afacerii. Romania se inscrie astfel tendintei mondiale, in care Cloud Computingul este tot mai des inclus in discutii despre servicii utilitare, ca un al cincilea astfel de serviciu, dupa apa, gaz, electricitate si telefonie.
Studiul Intel a fost realizat de GfK Romania in intervalul 8-19 mai 2014, pe un esantion de 100 de companii cu 50-200 de angajati, la nivel national.


Beneficiile din Cloud
In opinia companiilor Mici si Mijlocii din Romania, principalele avantaje ale adoptarii serviciilor de tip Cloud Computing sunt sincronizarea si accesarea datelor de oriunde, de pe mai multe dispozitive (pentru 75% dintre companii), costurile fixe (36%), precum si cresterea vitezei de procesare si a capacitatii de stocare (32%). Acestor beneficii li se adauga securitatea datelor, faptul ca nu pot fi pierdute (26%), si asigurarea confidentialitatii lor (13%).


Viziunea IMM-urilor locale cu privire la Cloud Computing este aliniata celei globale. 70% dintre companiile respondente considera Cloud-ul ca principala tendinta in IT in urmatorii 5 ani. 49% sunt de parere ca solutiile de tip Cloud ajuta la eficientizarea companiilor in care sunt utilizate.


Companiile participante la studiu care au adoptat deja servicii de tip Cloud Computing au declarat ca au facut aceasta alegere deoarece acest serviciu 1) contribuie la reducerea costurilor de IT (46%), 2) este usor de folosit (30%), 3) informatiile sunt securizate, nu pot fi pierdute sau furate (30%), si 4) creste mobilitatea angajatilor (23%). Beneficiile observate in primele sase luni de la adoptarea serviciilor de tip Cloud sunt cresterea mobilitatii angajatilor si a companiei, in general, reducerea costurilor de IT, cresterea competitivitatii, accesul rapid la date si analiza in timp real a acestora.
Cele mai folosite aplicatii in Cloud sunt softurile de salarii, analiza datelor, programe pentru achizitii, finante si contabilitate, resurse umane, CRM/vanzari, management de proiect, aplicatii dezvoltate in Cloud si Email. 54% dintre IMM-urile care folosesc deja servicii de tip Cloud Computing au aplicatiile legate de salarii si analiza datelor in Cloud si 46% dintre ele au datele legate de achizitii.
In urmatoarele 12 luni, 40% dintre companiile participante la studiu au declarat ca si-au propus sa investeasca bugete in Cloud Computing, pentru eficientizarea afacerilor. Alocarea se va incadra intre 10-70% din bugetul total de IT.


„Majoritatea IMM-urilor din Romania au incredere in Cloud. Exista potential de crestere in directia Cloud Computing pe plan local. Aplicate in business, concluziile studiului pot conduce la crestere atat pentru IMM-uri, ca beneficiare de servicii, cat si pentru furnizorii de Cloud”, a declarat Bogdan Georgescu, Channel Account Manager, Intel Romania. „Adoptarea cat mai larga a Cloud-ului va avea efecte benefice asupra economiei. Tehnologiile Intel dedicate segmentului Cloud Computing sunt disponibile astazi, pentru ca business-ul IMM-urilor sa fie mai eficient maine”, a adaugat el.


In ceea ce priveste amenintarile legate de Cloud, respondentii declara ca se tem in primul rand ca nu ar putea avea asigurata confidentialitatea datelor (45% dintre companiile participante la studiu declara acest lucru), costurile nu ar fi bugetate (40%) si ca se pot pierde datele (32%). Alte potentiale motive de ingrijorare sunt reprezentate de lipsa de suport din partea furnizorului de servicii, conexiunea la Internet, incertitudinea asupra costurilor de accesare a Cloud-ului, sau lipsa de informare in randul angajatilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite