Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

INCAS - investiţii strategice în infrastructura de cercetare

02 Iulie 2014




Potenţialul aproape nelimitat al acestora a determinat ca INCAS şi RADO (Romanian Atmospheric Research 3D Observatory) să exploateze caracteristicile unui astfel de vehicul aerian fără pilot în cadrul proiectului CAPESA, proiect finanţat prin Programul Naţional de Cercetare - Dezvoltare STAR.

Noul RPAS din flota INCAS este un prototip de zbor acrobatic foarte performant, atât din punct de vedere al preciziei, cât şi din punct de vedere al manevrelor tridimensionale. Aeromodelul este proiectat şi construit din cele mai bune materiale utilizate în prezent în industrie, toate aceste aspecte având ca scop principal asigurarea unei siguranţe maxime de zbor.

Scopul principal al proiectului este de a intensifica participarea comunităţii ştiinţifice româneşti la „ESA Contributing Missions“ prin dezvoltarea şi intensificarea activităţilor de cercetare Atmospheric Remote Sensing (ARS).

Proiectul va îmbunătăţi serviciile inovatoare prin schimb de cunoştinţe, dezvoltare de standarde şi protocoale, creare de baze de date, precum şi activităţi comune de cercetare instrumentate între partenerii de proiect.



Implicarea INCAS la nivel internaţional va fi posibilă prin participarea în campanii pentru comparaţie, calibrare şi validare: ESA (iulie 2014).

Evaluarea utilizării potenţiale a platformelor de tip RPAS pentru a calibra, a valida şi a completa măsurători la sol in-situ reprezintă un alt obiectiv important, iar una dintre etape este aceea de a adapta platforma aeronavei pentru transportul instrumentelor specifice pentru măsurători atmosferice. Din punct de vedere ştiinţific, datele rezultate vor fi disponibile pentru integrarea în comunitatea ştiinţifică, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, ceea ce va crea, la rândul său, nişe ştiinţifice în domeniul spaţial, în special în ARS.

Organizarea zborurilor test pentru compararea instrumentelor de la sol cu cele aeriene, organizarea şcolii de vară ARS, inclusiv campania demonstrativă combinată la sol şi în aer, investigarea posibilelor sinergii între diferiţi parametri măsuraţi cu instrumente de teledetecţie la sol şi în aer sunt paşi care vor evidenţia, în continuare, proiectul din punct de vedere educaţional, prin implicarea tinerilor profesionişti.

Vizibilitatea şi aplicabilitatea proiectului sunt scoase în evidenţă de obiectivul final: promovarea, integrarea şi sustenabilitatea capacităţilor de cercetare în România, ca parte a infrastructurilor europene pentru ARS, prin participarea la conferinţe internaţionale relevante, elaborarea de lucrări ştiinţifice şi un program comun de cercetare pentru următorii zece ani, în vederea creşterii cantitative şi calitative a contribuţiei româneşti la GMES - Global Monitoring for Environment and Security.

Prin experienţa dobândită în cadrul proiectului CAPESA, INCAS îşi doreşte în perspectivă dezvoltarea unei flote de RPAS-uri utilitare pentru aplicaţii speciale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite