Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum măsurăm performanța departamentului HR?

02 Iulie 2014




Perspectiva financiară – această perspectivă încearcă să răspundă la întrebări legate de măsuri financiare care demonstrează cum oamenii și funcția de HR aduc valoare organizației.

Exemple:
• compensații și beneficii per angajat;
• vânzări per angajat;
• profit per angajat;
• costuri cu accidentele;
• cheltuieli HR per angajat etc.

Perspectiva clientului – aceasta se focusează pe eficacitatea HR din punctul de vedere al clientului intern. Sunt clienții HR mulțumiți de serviciile departamentului; sunt îndeplinite SLA-urile; cred clienții că pot obține servicii mai bune în altă parte?

Exemple:
• percepția angajaților asupra managementului HR;
• percepția angajaților asupra companiei, ca angajator;
• percepția clienților/pieței despre companie, ca angajator etc.

Cât de eficient este departamentul HR? Abordări pentru evaluarea HR
Nu încape îndoială că toate departamentele unei organizații trebuie să fie evaluate în mod regulat. Resursele umane nu fac excepție. În continuare, vă prezentăm câteva din abordările, atât pozitive, cât și negative, pentru evaluarea departamentului HR.

Analiza cost/beneficiu
Abordarea cost/beneficiu compară costul programelor și serviciilor HR cu beneficiile derivate din acestea. În timp ce costurile totale ale programului sunt de obicei ușor de identificat, este dificil de stabilit care sunt beneficiile programului.

Abordarea orientată pe proces
Unele companii evaluează propriile departamente de resurse umane din perspectiva eficienței funcționării interne. Abordarea orientată spre proces se concentrează pe tipurile de activități desfășurate de către departament și pe gradul de eficiență în administrarea acestor activități (de exemplu, cât de repede sau cât de des este îndeplinită o activitate). Principala critică adusă acestei abordări este că executarea acestor funcții în mod eficient e posibil să nu se identifice direct cu performanța generală a organizației.

Auditul de resurse umane
Un audit de resurse umane este un proces de investigație, analitic și comparativ, care încearcă să măsoare eficiența funcției de HR. La fel ca auditul financiar, presupune compilarea și analizarea datelor pentru o perioadă îndelungată (de obicei un an), pentru a descoperi cât de bună sau slabă este performanța HR. Utilizarea auditului HR a crescut în ultimii ani, în același timp cu angajamentul de a avansa funcția HR de la cea de suport la una strategică. Auditul HR este vital pentru importanța funcției de resurse umane, dar există puțină corelație între informațiile din audit și eficiența globală a organizației.

Sondajele de atitudine
Studiile de atitudine sunt utilizate în încercarea de a stabili o legătură între atitudinea angajaților și performanța organizației. Unele organizații au dezvoltat un indice de resurse umane (HRI) pentru a compara progresul în timp, cu alte organizații. HRI este eficient în măsurarea atitudinilor, nivelului general de satisfacție și angajamentului față de obiectivele organizației. Punctul slab al HRI este dat de faptul că validitatea acestuia se bazează pe validitatea de conținut, și nu pe validitatea predictivă.

Urmărirea costurilor HR
Un alt mod de a evalua costurile HR este de a le compara cu alte unități operaționale din cadrul companiei sau cu unități din afara ei. Comparațiile cu cele din afara organizației vor evidenția cele mai bune practici din industrie. Aceste comparații de cost pot fi utilizate pentru managementul intern și pentru dezvoltarea costurilor HR per angajat. Totuși, numai urmărirea costurilor nu garantează o legătură directă cu performanța organizațională.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Aaron
Article plagiarized from http://en.allexperts.com/q/Human-Resources-2866/2008/6/KRA-KPA-KPI-HR.htm. The actual author of this article is Leo Lingham - 6/9/2008. Luiza Sandu should be exposed for presenting stolen work as her own. Beyond shameful!!! It is and will be litigious.
06 Decembrie 2016, 08:34:44