Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

Programele malware, in crestere accelerata pe dispozitivele mobile cu Android

05 August 2014



Utilizarea sistemelor mobile in mediul de business, dezvoltarea conceptului de flota de vanzari mobila si fenomenul BYOD (Bring Your Own Device) aduc in prim-plan securitatea dispozitivelor mobile inteligente, atat in randul companiilor, cat si pentru utilizatorii finali. Cel mai recent raport Internet Security Threat Report (ISTR) realizat de Symantec dezvaluie faptul ca securitatea sistemelor mobile este tot mai importanta, atat in contextul nivelului ridicat de utilizare a dispozitivelor cu sisteme de operare Android, cat mai ales din perspectiva amenintarilor de securitate care pot afecta orice tip de echipament mobil.


Utilizatorii de smartphone sunt obisnuiti sa descarce aplicatii software pe dispozitivele proprii, iar majoritatea viziteaza magazinele de aplicatii pentru acces rapid si facil la aplicatiile de care au nevoie. Prin comparatie cu PC-urile, platformele de aplicatii simplifica procesul de descarcare de software si aplicatii, astfel infractorii cibernetici se folosesc de atributul accesibilitatii pentru a expune utilizatorii la aplicatii malitioase.


Programele malware pentru dispozitive mobile nu sunt un fenomen nou, insa raspandirea acestora a luat amploare odata cu adoptarea platformei Android. Tendinta se explica, pe de-o parte, prin faptul ca dispozitivele cu Android domina industria mobila, iar pe de alta parte prin particularitatea Android de a functiona ca o platforma deschisa.


In 2013, Android a inregistrat o cota de aproape 79% din piata globala a sistemelor de operare pentru dispozitive mobile, conform IDC Worldwide Mobile Phone Tracker. Astfel, tot mai multi hackeri decid sa investeasca in atacuri destinate sistemelor de operare Android, avand potential sa obtina beneficii mai importante decat in cazul atacurilor unor platforme cu grad mic de utilizare. Mai presus de popularitate, platforma Android le ofera utilizatorilor libertatea de a crea si a instala software nu doar din magazinul oficial de aplicatii iPlay al Google, initiativa care a deschis o noua cale de acces autorilor de programe malware care se folosesc de pietele online pentru a distribui aplicatii malitioase.


Programele malware pentru dispozitive mobile au fost anul trecut aproape in totalitate destinate exclusiv platformei de operare Android. Doar o singura noua familie de programe malware destinata altor platforme decat Android a fost descoperita in 2013. Totodata, Symantec a descoperit in 2013 o noua amenintare in peisajul platformei de operare Android, denumita adware pe mobil sau ”madware”. Madware este o forma agresiva de publicitate pe dispozitive mobile, prin care sunt afisate reclame prin interfata de navigare a dispozitivelor, iar utilizatori primesc sugestii sa instaleze aplicatii. Pe langa faptul ca este deranjanta, aceasta amenintare nu este inca bine inteleasa si cunoscuta de utilizatori si este in continua crestere. In luna octombrie 2013, de pilda, au fost identificate 65 de librarii de reclame, numar care a urcat la 88 la finalul anului trecut.


Prevalenta programelor malware pentru Android nu inseamna insa ca platforma este mai putin sigura decat iOS. Piata foarte mare de aplicatii oferita de Android si gradul ridicat de utilizare a dispozitivelor cu acest sistem fac din Android o tinta mai importanta, astfel ca in ultimii ani infractorii cibernetici au evitat, in cea mai mare parte, dispozitivele Apple pentru a-si concentra eforturile asupra platformei deschise Android. Platforma de operare iOS prezinta insa mai multe vulnerabilitati decat oricare alt sistem, conform raportului Symantec Internet Security Threat Report (ISTR). In ansamblu, 82% din vulnerabilitatile sistemelor mobile au fost descoperite la dispozitivele iOS in 2013, in timp ce platforma Android insumeaza numai 13% din totalul vulnerabilitatilor.


Platforma iOS a Apple a avut anul trecut un numar total de 108 vulnerabilitati, potrvit raportului ISTR realizat de Symantec, in timp ce dispozitivele cu Android au numarat 17 vulnerabilitati. Desi mai vulnerabila decat Android, platforma iOS a fost mai putin atacata anul trecut, ceea ce inseamna ca un numar ridicat de vulnerabilitati nu atrage in mod neaparat dupa sine crearea de programe malware care sa exploateze respectivele vulnerabilitati. In schimb, odata cu cresterea numarului de amenintari pentru sisteme mobile, aceste vulnerabilitati lasa loc unei plaje mai variate de atacuri care vor fi directionate catre dispozitive Apple in viitor.


Platforma Apple ridica totodata o grija suplimentara pentru securitatea dispozitivelor. Prin natura inchisa a ecosistemului Apple, este aproape imposibil pentru companiile de securitate sa dezvolte solutii si aplicatii care sa ofere protectie companiilor si consumatorilor care utilizeaza dispozitive Apple. In schimb, exista numeroase produse de securitate pentru Android, atat gratuite, cat si contra cost, care cresc securitatea dispozitivelor Android.


In ansamblu, peisajul amenintarilor mobile este in prezent in curs de devoltare. Atacatorii informatici cerceteaza si testeaza metode de atac asupra Android si iOS si dezvolta atacuri din ce in ce mai sofisticate. Desi majoritatea companiilor si utilizatorilor individuali dispun de solutii de securitatea pentru computere, un procent scazut adopta masuri de securitate pentru dispozitivele mobile. Totusi, fiindca smartphone-urile si alte dispozitive mobile au devenit principalele aparate pentru operatiuni zilnice, este esential ca dezvoltarea solutiilor de securitate mobila sa fie rapida si performanta, pentru a oferi protectie impotriva amenintarilor si a preveni eventuale atacuri.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite