Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICSI Rm. Vālcea explorează viitorul prin dezvoltarea de noi tehnologii pentru o energie sustenabilă

29 Septembrie 2014




Mai mult, heliul lichid a devenit un mediu indisolubil legat de funcţionarea multor sisteme de analiză complexe, atât în domeniul medical, cât şi ştiinţific. Menţinerea unor echipamente în domeniul de temperaturi apropiat de temperatura de lichefiere a heliului a devenit tot mai uzuală, aducând după sine şi necesitatea disponibilităţii acestui fluid. Deşi la prima vedere ar părea trivială această disponibilitate, trebuie subliniat faptul că instalaţiile de producere de heliu lichid sunt extrem de complexe şi necesită un program de operare sofisticat. În plus, costurile de producere sunt ridicate, pornind de la consumul energetic ridicat, dar şi de la costurile ridicate ale materiei prime.



Din dorinţa de a-şi „onora” numele de „Institut de Criogenie”, noua facilitate de cercetare în domeniul temperaturilor scăzute are drept element central un astfel de lichefactor de heliu, care constituie elementul fundamental pentru proiectele şi experimentele Institutului în domeniul criogeniei. Întreg echipamentul de lichefiere a fost de curând updatat cu un sistem de recuperare heliu, destinat să minimizeze costurile legate de pierderile de gaz prin vaporizare. Mai mult, programul de optimizare va fi continuat prin includerea unor surse de energie regenerabilă pentru alimentarea echipamentului. Scopul final constă în obţinerea de Heliu lichid la costuri scăzute, atât pentru necesităţile interne ale Institutului, cât şi pentru cooperări ştiinţifice pe plan naţional şi internaţional.

Cu noul „instrument” oferit pe piaţa cercetării - heliul lichid, obţinut în cadrul laboratorului de temperaturi joase, al cărui pion central este un lichefactor pentru producerea heliului lichid cu o capacitate de 45 l/oră, ICSI Rm. Vâlcea intră în elita producătorilor de lichide criogenice. Această nouă facilitate va permite institutului să-şi acopere atât necesităţile proprii în ceea ce priveşte heliul lichid necesar pentru aparatura proprie cu ajutorul căreia se studiază proprietăţile fizice şi magnetice ale materialelor, cât şi integrarea în reţelele europene de cercetare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite