Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Nanotehnologiile în România şi “specializarea inteligentă”: suport tehnologic pentru IMM-uri

27 Octombrie 2014






Ce va urma? Acordul de parteneriat România-UE (2014-2012) va guverna finanţarea din fonduri structurale a activităţilor CDI, plecând de la priorităţile specializării inteligente. Orientarea strategică este dată de:
• nevoile mediului de afaceri;
• provocările societale;
• tehnologiile în care România are un potenţial de nivel mondial (nanotehnologia este una dintre acestea).

Cităm dintre priorităţile spre care se vor orienta instrumentele de finanţare;
• Sustinerea parteneriatelor de cercetare între întreprinderi şi organizaţii de cercetare pentru a asigura transferul de cunoaştere, tehnologie şi personal cu abilităţi CDI avansate; pe această cale cercetarea trebuie să susţină sectoarele economice cu potenţial de creştere.
• Dezvoltarea infrastructurii de cercetare (publice şi private) a clusterelor, centrelor de excelenţă, a altor tipuri de structuri de cercetare la nivel naţional, regional, european (UE) în arii identificate ca prioritare, pe baza potenţialului existent sau a avantajului competitiv (exemplu- sănatatea).
• Sinergia cu “Orizont 2020 “ (UE).

Notăm că lipseşte un instrument care să stimuleze organizarea centrelor de cercetare în reţele de servicii. Menţionăm în schimb ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) cea mai importantă investiţie românească în infrastructura CD. Pentru promovarea şi exploatarea comercială a ELI-NP s-a format o asociere între institute de cercetare şi companii performante, în aşa-numitul Cluster High Tech Magurele. Este de asteptat ca acest cluster să formeze un sistem de “inovare deschisă” într-un mediu cercetare – afaceri. Acest cluster are un potenţial mare în nanotehnologii, cu numeroasele colective care lucrează în domeniu şi infrastructura experimentală nouă, performantă.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite