Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Coface: comertul mondial ramane afectat de efectele negative ale crizei

06 Noiembrie 2014De la criza economica din 2008-2009, rata de crestere a comertului international a incetinit, fiind afectata in primul rand de o scadere pe termen lung a cresterii economice la nivel mondial, se arata intr-un studiu recent al Coface. Aceasta incetinire structurala si temporara in principalele tari in curs de dezvoltare este deosebit de daunatoare pentru comertul international, prin faptul ca dimensiunea sa este strans legata de expansiunea exporturilor lor (multiplicata de un factor de 6 la 20 de ani, fata de un factor de 2,2 pentru economiile avansate). In plus fata de acest lucru, al doilea efect negativ al crizei este scaderea cererii pentru materiile prime.


Printre principalele tari in curs de dezvoltare, numarul tarilor ale caror exporturi anuale sunt in crestere este mai mare decat la jumatatea anului 2014 (Polonia, Romania, India, Filipine), vanzand in principal produsele finite si nu materii prime.


Performanta dezamagitoare a exporturilor anumitor tari coincide cu o crestere a protectionismului, care este un obstacol in calea comertului. In total, Argentina, Rusia si India, fiecare a introdus peste 250 de masuri in perioada Iulie 2008 - Iulie 2014, aproape de doua ori mai multe decat in Statele Unite, Germania, Franta, Marea Britanie si Italia. In ceea ce priveste pe Rusia, avand in vedere masurile recente, introduse de guvernul sau, de a interzice importul de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii, Canada si Australia, devine astfel cea mai protectionista tara.


Efectele crizei asupra comertului au fost accentuate de cresterea importantei internalizarii proceselor de productie, incepand cu anii 2000. Tocmai acest canal este cel care a determinat raspandirea rapida a crizei din 2008 - 2009 la nivelul comertului mondial. Comertul cu bunuri intermediare care este in centrul lanturilor valorice globale (GVC), a scazut cu 25% in 2009. Inca limitat (cu exceptia Asiei), comertul intra-regional nu a fost in masura sa compenseze efectele crizei, in ciuda proliferarii unor acorduri de liberalizare a comertului. Comertul intra-regional, ca proportie din totalul exporturilor, este inca scazut in majoritatea regiunilor in curs de dezvoltare: aproximativ 11% pentru Africa, 20% pentru America Latina si 15% pentru CSI.


Cu toate acestea, rezistenta aparenta a GVC-urilor la criza ar sugera perspective favorabile de crestere pe termen mediu. Anvergura imbunatatirii este considerabila, datorita in principal integrarii tarilor in curs de dezvoltare in aceste lanturi globale. Un exemplu in acest sens este cazul Africii. Cresterea clasei de mijloc din Asia este de natura sa favorizeze infiintarea de companii in Africa, unde costurile de productie (cum ar fi in sectorul produselor textile si de imbracaminte) depind in mare masura de costurile fortei de munca.


Coface anticipeaza totusi o accelerare a cresterii globale a comertului la aproximativ 5% in 2015 - un nivel mai ridicat decat cel observat in ultimii doi ani.


Dincolo de rate de crestere, structura schimburilor comerciale va suferi, de asemenea, transformari. Extinderea sectorului de servicii in economiile avansate si emergente este de natura sa conduca la o extindere similara in comert. Viteza acestui proces va depinde in mare masura de viteza cu care tehnologia se dezvolta. Aceasta evolutie are un avantaj major: este de natura sa faca fluctuatiile din comertul global mai putin marcante, avand in vedere ca variatiile in sectorul serviciilor sunt in general mai putin pronuntate fata de cele din industrie.


Aceste previziuni ii determina pe analistii Coface sa presupuna ca, in urmatorii cativa ani, cresterea comertului globala va fi mai moderata, dar, de asemenea, mai putin volatila.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite