Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Sanatate >> Stiri si comunicate

Taxa clawback amenință producția autohtonă de medicamente

26 Noiembrie 2014




Ruxandra Tarlescu, Senior Manager, Consultanță Fiscală, PwC România, a atras atenția asupra condițiilor privind sponsorizarea prevăzute de Legea nr. 32/1994 privind sponsorizările.

“În cadrul activităților de sponsorizare se interzice ca sponsorul sau beneficiarul să efectueze reclamă sau publicitate comercială, anterioară, concomitentă sau ulterioară în favoarea acestora sau a altor persoane”, a explicat specialistul PwC România.

Vorbitorii celei de-a doua sesiuni au fost: Petru Crăciun, Director General, Cegedim, Roxana Gherman, Senior Analyst, Bucharest Office – Central and Eastern Europe, SACE SpA, Wargha Enayati, Chairman of the group, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria și Mihaela Scărlătescu, Avocat Senior Extern, D&B David și Baias.

”Înainte de criza economică, România era cea mai atractivă țară din punct de vedere farmaceutic. Exista un val de optimism care, împreună cu alți factori, făcea din România o piață atractivă. În ultimii ani s-au schimbat foarte mult lucrurile. Sigur, criza a determinat toate companiile să-și delimiteze prioritățile altfel. Criza ne-a adus la limita de profitabilitate normală, dar vreau să semnalez partea etică a problemei pentru că toată lumea ar trebui să aibă drepturi egale și dreptul la tratament”, a declarat Petru Crăciun, Director General, Cegedim.

Wargha Enayati, Chairman of the group, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, a atras atenția asupra bugetului mic destinat sănătății în România, dar și asupra nemulțumirii pacienților pentru serviciile din sectorul de stat, nemulțumire care îi determină să aleagă sectorul privat.

”În urmă cu 5 ani erau 2.000 de nașteri în București pe lună, în 10 spitale. Acum sunt 1.000 de nașteri la stat pe lună tot 10 spitale care funcționează în continuare. Numărul nașterilor în cadrul spitalelor private a crescut mult în ultimii ani. De aceea cred că ar trebui să fie echilibrată balanța între stat și privat și chiar să fie închise spitalele care nu au pacienți. Trebuie să existe schimbări strategice pentru ca pacienții să poată alege liber între stat și privat”, a declarat Wargha Enayati.

Mihaela Scărlătescu, Avocat Senior Extern, D&B David și Baias, a citat un Raport al Comisiei Europene din data de 26.06.2014, din care rezultă că industria farmaceutică europeană este apreciată ca un sector strategic pentru economia europeană.

”La nivelul anului 2013, industria pharma europeană a comercializat servicii şi produse pharma în valoare de 156,9 miliarde Euro, exportând servicii şi produse pentru suma de 107,4 miliarde Euro şi contribuind în mod semnificativ la creşterea puterii economice a UE”, a declarat Mihaela Scărlătescu.

De aceea, interesul pentru industria pharma este extrem de crescut, inclusiv pe segmentul de M&A.

”SACE nu furnizează finanțare directă, dar facilitează obținerea finanțării bancare sau comerciale în cazul în care achizitionați echipamente și servicii de la firme din Italia, sau în cazul în care sunteți filiala din România a unei firme italiene”, a declarat Roxana Gherman, Senior Analyst, Bucharest Office – Central and Eastern Europe, SACE SpA.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite