Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Forumul deschis pentru Inovare si Transfer Tehnologic, o platforma de comunicare pentru lumea stiintifica romaneasca

28 Aprilie 2006




Performanta cercetarii romanesti in analiza realizata de dr. Cornelia Rotaru a fost realizata folosind ca indicatori productia stiintifica romaneasca, estimata prin numarul de articole indexate ISI (Essential Science Indicators) si numarul de citari de articole care evidentiaza impactul cercetarii si productivitatea cercetarii, estimata prin numarul de publicatii/un milion de locuitori si numarul de citari/un milion locuitori. Astfel, potrivit acestei analize, contributia Romaniei la cercetarea globala este la productia stiintifica de 0,2%, ca numar de articole indexate, si de 0,07% la impactul cercetarii. In ceea ce priveste locul ocupat de tara noastra la productia stiintifica in diferite domenii, cea mai buna performanta se inregistreaza in fizica (locul 33 in lume), matematica (locul 36) si informatica (locul 39), in timp ce rezultatele cele mai slabe se inregistreaza in microbiologie (locul 80), agronomie (locul 83) si la studiul plantelor si al animalelor (locul 100). Analiza dinamicii inregistrarii de brevete romanesti evidentiaza un aport foarte scazut, dar se remarca o crestere mica de solicitari la Oficiul European de Brevete.

Disfunctionalitati cu efecte de imagine

O serie de corecturi la imaginea pesimista a orizontului cercetarii romanesti au fost realizate pe parcursul celei de a doua zi a forumului, care s-a bucurat, si anul acesta, de larga participare a unor prestigiosi experti din tara si din strainatate, sub semnul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In deschiderea lucrarilor celei de a doua zi, profesor dr. ing. Nicolae Vasile, vicepresedintele CCIB, a subliniat o serie de neajunsuri ale sistemului actual, evidentiind insa si o serie de neconcordante care conduc la crearea unei imagini nefavorabile a Romaniei. Printre aspectele subliniate s-au numarat faptul ca, in statisticile oficiale, numarul total de cercetatori din sistemul universitar romanesc (peste 80 de universitati) este de doar 500, desi este legiferata echivalenta gradelor universitare cu cele stiintifice, astfel incat toate cadrele didactice universitare sunt, in acelasi timp, si cercetatori de diferite grade. Un alt aspect mentionat a fost acela ca rezultatele cercetarilor efectuate in firmele private cu capital romanesc sau strain, care activeaza pe teritoriul Romaniei, nu sunt luate in considerare si nu se raporteaza nicaieri. Cu aceasta ocazie, prof. dr. ing. Nicolae Vasile a evidentiat si o serie de masuri si solutii, cum ar fi: l infiintarea unui sistem de benchmarking pentru unitatile care desfasoara activitati de cercetare l acreditarea unitatilor de cercetare care pot accesa fonduri publice l stabilirea unor prioritati bine definite si finantarea unor programe nationale pe domenii cu eligibilitate clar delimitata l realizarea unui sistem de indicatori pentru aprecierea rezultatelor programelor nationale de cercetare l infiintarea unei structuri de coordonare consultativa l realizarea unui registru national al cercetatorilor l realizarea unui sistem unitar de indicatori pentru aprecierea rezultatelor activitatilor cercetatorilor.

Abordarea tematicii finantarii efortului de cercetare din viitoarele fonduri structurale, a rolului retelelor de excelenta in cercetarea internationala, subiectul fondurilor structurale, precum si pregatirea pentru Programul-cadru 7, au fost cateva dintre subiectele abordate, in cea de a doua zi a forumului, de invitati din strainatate ai editiei - Jacek Walendowski, de la Technopolis Group, si Angel Landabaso, de la Directorate General for Research European Commission. Cu o perspectiva reala asupra politicii de cercetare-dezvoltare din Romania si asupra oportunitatilor de integrare in spatiul european de cercetare au contribuit si Irina Roman, MEdC – Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, si Paul Serban Agachi, profesor la Universitatea Babes Bolyai si, totodata, coordonatorul unuia dintre grupurile care au contribuit la elaborarea strategiei nationale de cercetare-dezvoltare pentru perioada 2007-2013. Exemplificarea practica a demersurilor intreprinse in sensul dezvoltarii unor strategii viabile de inovare si transfer tehnologic a fost realizata de Sorin Maxim, RDA VEst, si Sorin Baban, IPA Bucuresti.


Clasamente R&D

Sistematizate, rezultatele benchmarkingului initiat de dr. Cornelia Rotaru, raportat la situatia sistemului de cercetare in tarile din Uniunea Europeana, arata in modul urmator:
Resurse umane:
- Numar de cercetatori – pozitia 32 (penultima pozitie);
- Numar de absolventi in stiinta si tehnologie – pozitia 10;
- Nivelul de participare a populatiei adulte la formarea profesionala – penultimul loc in UE;
- Cheltuielile intreprinderilor cu formarea profesionala, in costurile totale cu resursele umane – ultimul loc in UE.
Productie stiintifica:
- Numar de articole indexate ISI – locul 43 din 146 tari;
- Numar de citari de articole – locul 48 din 146 tari.
Productivitate stiintifica:
- Numar de articole la un milion de locuitori – locul 69 din 146, ultima pozitie in UE;
- Citari de articole la un milion de locuitori – locul 74 din 146.
In ceea ce priveste participarea la programele de cercetare europene (PC6), rata de succes (calculata in functie de numarul de proiecte castigate/proiecte depuse), Romania ocupa penultima pozitie in UE.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite