Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cercetare si Invatamant superior >> Stiri si Evenimente

Astrobotic intra in cursa lansarii de roboti pe Luna

09 Decembrie 2014



Compania de explorari spatiale Astrobotic va incepe lansarea de roboti pe Luna in vara anului 2016. Nava spatiala, care in prezent este in faza de dezvoltare, se numeste Griffin si va fi suficient de mare pentru a transporta patru vehicule robotice (landere) si echipamente stiintifice pe suprafata selenara. Pe drum, nava ar putea chiar lansa un satelit pe orbita Lunii.


Astrobotic concureaza cu alte 17 echipe pentru castigarea premiului Google Lunar XPRIZE. Castigatorul marelui premiu de 30 de milioane de dolari trebuie sa duca un astfel de vehicul pe Luna, sa il deplaseze 500 de metri de-a lungul, deasupra sau dedesubtul suprafetei selenare si sa transmita un semnal TV de inalta definitie care sa poata fi receptionat in intreaga lume.
Cea mai mare parte din costuri tin de vehiculul de lansare care va trebui sa scoata incarcatura din atmosfera terestra.
Astrobotic a gasit o alta metoda de reducere a costurilor – prin echiparea robotilor selenari cu creiere electronice mai ieftine si mai puternice.


Compania s-a aliat cu unitatea Platforme Inteligente a GE, care construieste dispozitive electronice rezistente pentru avioane de vanatoare, tancuri si pentru industria petrolului si a gazelor naturale. Specialistii GE au transformat cipuri standard din comert, eficiente energetic, in cipuri suficient de rezistente pentru a face fata vibratiilor puternice, socurilor, prafului si vidului spatial.


Lander-ul Griffin are inaltimea de 160 cm, latimea de 4,5 m si poate transporta o incarcatura de peste 500 kg pe orbita Lunii si aproape 275 kg pe suprafata Lunii. Astrobotic estimeaza ca aselenizarea va putea fi efectuata pe o raza de 100 m fata de un punct predeterminat.


Dupa aselenizarea in siguranta, Griffin va lansa rover-ul Astrobotic Polaris. Pentru a parcurge distanta ceruta de premiul XPRIZE sau alte misiuni, fara a ramane blocat sau a cadea intr-un crater, rover-ul este echipat cu un pachet electronic dotat cu procesor NVIDIA Tegra K1 de urmatoare generatie. Acelasi cip este utilizat pentru a alimenta afisajul central al masinii electrice Tesla si la tabletele premium Android si Apple.
Pentru navigatie, Polaris va utiliza procesorul impreuna cu camerele video si laserele unitatii. Pachetul electronic va comprima puternic un semnal TV in direct astfel incat sa poata fi transmis lander-ului, care il va transmite apoi mai departe pe Pamant.

Termenul limita pentru aselenizarea XPRIZE – 31 decembrie 2015 – este aproape si Astrobotic estimeaza ca lansarea lander-ului va avea loc doar in 2016.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite