Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Transmisiunile wireless cunosc un nou avant cu WiMAX

28 Aprilie 2006




* o acoperire mai buna in interiorul cladirii


* o flexibilitate mai mare in gestionarea resurselor de spectru


* o gama mai larga de factori de forma a dispozitivelor utilizatorului.


Alegerea intre produsele 802.16-2004 si 802.16e depinde in mare masura de tipul serviciilor furnizate si de modelul de business al operatorului. In unele cazuri alegerea este evidenta. Un operator mobil care contruieste o retea suprapusa, complementara retelei 3G va alege direct 802.16e. Un Wireless ISP care opereaza in rural va alege produsele mai putin complexe bazate pe OFDM, conforme cu 802.16-2004 WiMAX. Operatorii trebuie sa ia in calcul si alti factori care pot afecta alegerea intre cele doua tipuri de produse, cum ar fi piata tinta, spectrul, deciziile organismelor de reglementare, timpul de lansare al produselor.


802.16-2004 (sau d) WIMAX. Se bazeaza pe versiunile 802.16-2004 ale standardelor IEEE 802.16 si ETSI HiperMAN. Acesta foloseste OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) si suporta accesul fix si nomadic in mediile LOS si NLOS. Fabricantii dezvolta echipamente CPE de interior si exterior si carduri PCMCIA pentru laptop. Profilele initiale ale WiMAX Forum sunt in benzile de 3,5 GHz si 5,8 GHz. Primele produse certificate au aparut la sfarsitul lui 2005.


802.16e WiMAX. Aceasta versiune se bazeaza pe amendamentele la 802.16e si este optimizata pentru canale radio mobile dinamice. Aceasta utilizeaza SOFDMA (Scalable OFDM Accces), o tehnica de modulatie cu multe purtatoare care foloseste subcanale. Furnizorii de servicii care instaleaza retele conforme cu 802.16e le pot folosi si pentru a oferi serviciu fix. Cele mai probabile benzi pentru acest profil sunt 2,3 GHz si 2,5 GHz. Certificarea incepe la mijlocul lui 2006 si produsele certificate vor fi disponibile in primul semestru al lui 2007.


Definitiile accesului conform WiMAX Forum


Acces fix - Dispozitivul utilizatorului se presupune fixat intr-o singura localitate geografica pe durata abonarii la retea. El poate alege cea mai buna statie de baza (SB) la intrarea in retea, fiind asociat de obicei cu acelasi sector sau celula a SB.
Acces nomad - Dispozitivul utilizatorului se presupune fixat intr-o locatie geografica cel putin pe durata lucrului unei sesiuni de serviciu de date. La intrarea in alta locatie se poate stabili o noua sesiune de date.
Acces portabil - Dispozitivul utilizatorului va mentine o sesiune de serviciu de date la deplasarea cu viteza pietonului intr-o arie limitata de acoperire a retelei. Posibilitati de handover limitate sunt oferite pe durata sesiunii de lucru, la mutarea intr-o celula diferita sau sector al unei aceleiasi celule.
Acces mobil simplu - Dispozitivul utilizatorului va mentine o sesiune de lucru in aplicatiile non-real time cand se misca cu viteza unui vehicul intr-o arie de acoperire a retelei. Handoverul intre sectoare si statii de baza asigura continuitatea serviciului pentru aplicatiile non-real time.
Acces mobil total - Dispozitivul utilizatorului va mentine sesiunea de lucru la miscarea cu viteza vehicolului in aria de acoperire. Performantele garantate privind handoverul asugura continuitatea serviciului pentru toate aplicatiile.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
mircea
salut.as dori daca se poate sa ma sfatuiti si pe mine in legatura cu echipamentul care ar trebui sal folosesc pentru creearea unei retele lan wireles wimax in orasul bacau si care sa poata suporta peste 1000 de abonati.daca se poate sami dati si cateva adrese de unde pot achizitiona o statie de baza wimax fix .
21 Aprilie 2007, 06:01:05
mircea
21 Aprilie 2007, 06:02:09