Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Optoelectronica - 2001 SA, 15 ani de excelență în cercetarea privată din România

12 Februarie 2015




Laserii, echipamentele şi tehnologiile cu laser sunt un domeniu strategic pentru noi. Am reuşit ca în cadrul proiectului ELASMEDURO să dezvoltăm şi să omologăm primul laser cu mediu activ cu fibră optică din România pentru aplicaţii medicale. THULAS este un laser cu mediu activ dopat cu thulium dedicat pentru aplicaţii urologice care atinge o putere de ieşire de 50 W la lungimea de undă de 1940 nm. Se poate utiliza la spargerea calculilor, în operaţii chirurgicale.

O altă categorie de produse de înaltă tehnologie o reprezintă elementele micro-optice: lentile, microlentile, reticule, griduri, mire, lentile refractive - componente proiectate pentru miniaturizarea sistemelor optice şi optoelectronice. Aceste elemente micro-optice îşi găsesc utilitatea în industria producătoare de senzori optici, camere foto/ video, aparatura de măsură de mare precizie, sau sisteme de ochire şi supraveghere. Aceste elemente au dimensiuni uzuale de 10-200 microni, iar reticulele 200-800 nm. Prin procedee brevetate combinate între litografiere şi corodare fabricăm şi lentile refractive cu paşi nanometrici.

Departamentul de producţie
Activitatea de C-D şi producţie a companiei are în vedere asimilarea unor produse de înaltă tehnologie din domeniul optoelectronic şi domenii conexe (microoptică, optică, mecanică fină etc.) prin efectuarea de cercetări aplicative finalizate cu proiecte tehnice, execuţii de modele, prototipuri, serii zero, omologarea acestora şi introducerea în fabricaţie.

În vederea îndeplinirii obiectivului de valorificare a rezulatelor obţinute din C-D-I am dezvoltat un puternic Departament de Producţie, dotat cu echipamente performante, dar mai ales cu personal înalt calificat instruit în Germania, Polonia, China şi India. Un obiectiv important pentru noi îl constituie oferirea de suport ştiinţific şi tehnic institutelor şi firmelor partnere de pe Platforma de Fizică Atomică, în special în strânsă legătură cu viitorul laser de mare putere ELI.

Activitatea de producţie este structurată pe ateliere, linii de producţie şi control nedistructiv. Dispunem de un atelier CNC (maşini cu 3-5 axe), un atelier maşini unelte clasice, un atelier optică şi micro-optică, un atelier de prelucrări neconvenţionale cu laser şi prototipare rapidă. Liniile de producţie includ linia de fabricaţie a hologramelor, linia de fabricaţie a echipamentelor de identificare documente şi sisteme biometrice, şi linia de fabricaţie a dispozitivelor optoelectronice cu laseri.

O zonă importantă în cadrul societăţii noastre o reprezintă laboratoarele de cercetare. Dispunem de un laborator în curs de acreditare şi certificare RENAR, destinat măsurătorilor optice şi caracterizărilor laser: distanță focală, domeniul de vedere, mărire, centrare, măsurători a numărului f, aberaţii MTF, sferice şi cromatice spectrofotometrice, putere, energie, diametru radiaţie laser, divergență, calitate fascicul etc.

Pe linia valorificării rezultatelor proprii din cercetare-dezvoltare se înscrie şi transferul de tehnologii efectuat de Optoelectronica-2001 SA către alte firme, permiţând lansarea cu succes a unor start-up-uri productive în domeniul fabricării elementelor microoptice 3D, şi respectiv în domeniul fabricaţiei laserilor cu fibră optică pentru aplicaţii medicale şi industriale.

Strategie, perspective
Domeniul opto-security, ca parte integrantă din domeniul optoelectronicii, este caracterizat de o dinamică foarte ridicată. Din acest motiv ne concentrăm permanent pe adaptarea ofertei la cerinţele pieţelor interne şi externe. Din activitatea noastră viitoare de cercetare-dezvoltare şi producţie putem dezvălui câteva proiecte importante:
• Dezvoltarea şi certificarea laboratorului LEC (Laborator de Expertiză Criminalistică) în strânsă colaborare cu instituţiile statului;
• Dezvoltarea capabilităţilor tehnice ale Departamentului de Producţie;
• Dezvoltarea tehnologiilor de acoperire cu laserul LCT şi laseri cu fibră optică;
• Dezvoltarea unui echipament omnidirecţional de monitorizare în spectrele VIS, IR şi Termic;
• Dezvoltarea sistemelor avansate de identificare şi analiză a documentelor.
• În numerele următoare ale Market Watch vom detalia desfăşurarea acestor proiecte.
• Suntem siguri că succesul acestor proiecte şi atingerea obiectivelor noastre strategice sunt strâns legate de calitatea parteneriatelor de colaborare ştiinţifică şi tehnică. De aceea vom continua să ne concentrăm pe dezvoltarea reţelei de parteneri strategici şi pe atragerea de investitori, atât din ţară, cât şi din străinătate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
miha
Cautam operatori calculator pentru publicitate anunturi , ,persoane serioase, care sa aiba vointa si rabdare Nu este necesara experienta instruire gratuita oferita sub forma de 12 lectii zilnice prin email,program part time sau full time de acasa dupa preferinta,cistig nelimitat!Acest proiect ofera incheierea unui contract legal care sa va ofere siguranta dorita! INFO la miha_michelle2002@yahoo.com
16 Februarie 2015, 09:57:56