Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Romānia Luminii Extreme

13 Februarie 2015



Deschidem prin acest prim număr de revistă al anului 2015 o rubrică dedicată proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), infrastructura de cercetare ştiinţifică europeană în curs de realizare la Măgurele.



Realizarea aici, în România, a unuia dintre cei trei piloni ai ELI – Infrastructura Europeană a Luminii Extreme (Extreme Light Infrastructure), ce va include instalaţii experimentale la frontiera ştiinţei actuale din domeniile fizicii laserilor şi a fizicii nucleare, deschizând perspectivele unor descoperiri ştiinţifice extraordinare, atât în ştiinţele fundamentale, cât şi în cele aplicative (fizică şi ingineria nucleară, a laserilor, a plasmei, a materialelor, ştiinţele vieţii s.a.) reprezintă un eveniment de referinţă în istoria ştiinţei româneşti. ELI-NP nu este doar cea mai semnificativă investiţie în infrastructura de cercetare din istoria ţării noastre, ci este în primul rând un proiect recunoscut de comunitatea ştiinţifică din întrega lume, precum şi de prestigioase organisme internaţionale (ESFRI – European Strategic Forum for Research Infrastructures, NuPECC – Nuclear Physics European Collaboration Committee) ca fiind unul din cele mai promiţătoare proiecte ştiinţifice la nivel mondial.

Este un fapt binecunoscut că marile infrastructuri de cercetare nu sunt doar generatoare de cunoaştere şi de tehnologii, ci şi stimulatoare ale simbiozei dorite şi aşteptate între comunitatea de cercetare, mediul academic şi cel industrial. Suntem serios preocupaţi, împreună cu partenerii din mediul academic, autorităţile locale şi cele guvernamentale, să creăm cadrul stimulativ pentru o astfel de simbioză, să reuşim să contrazicem părerea împărtăşită pe la noi că cercetarea, învăţământul şi mediul de afaceri nu pot conlucra benefic.

Proiectul ELI-NP a intrat în cel de al treilea an al implementării, an esenţial pentru încheierea primei faze, cea a construcţiei civile şi pentru pregătirea realizării concrete a celorlalte trei componente majore ale proiectului: sistemul laser de mare putere, sistemul gama şi ansamblul de zone experimentale asociate. Anul acesta este însă mai mult de atât.

Anul 2015 este celebrat în lumea întrega drept Anul Internaţional al Luminii şi al Tehnologiilor bazate pe Lumină (IYL2015; http://www.light2015.org/Home.html), urmărindu-se relevarea importanţei luminii în variatele sale forme şi aplicaţii pentru societatea contemporană.

Vă propunem astfel, în această coincidenţă de evenimente înrudite, iniţiativa noastră de a evidenţia anul acesta, număr de număr, care sunt valentele Luminii Extreme pentru ştiinţă şi tehnologie, pentru cunoaşterea umană, în folosul societăţii.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite