Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Prezentul clădește viitorul pe temelia trecutului • IFA susţine activ excelenţa din fizica românească

13 Februarie 2015




Un moment inedit al simpozionului IFA 2014, și totodată o premieră pentru Platforma Măgurele, l-a constituit expoziția de pictură „Spacetime - emotion fields” semnată de Diana Mavi și prezentată de Raluca Zamfir. Lucrările, inspirate de problematica fizicii moderne și realizate într-o manieră originală, s-au bucurat de o apreciere unanimă.

Retrospectivă 2014
Reamintesc faptul că IFA conduce programele de cercetare care asigură participarea României la mari colaborări internaționale în domeniul fizicii: EURATOM (fuziune și fisiune nucleară), Fuziune pentru Energie (F4E – construcția ITER), CERN-Geneva și parteneriatul cu Comisariatul pentru Energie Atomică și Energii Alternative (CEA) din Franţa. La acestea s-au adăugat, începând cu 2014, programele dedicate participării noastre la FAIR - Centrul de cercetare în domeniul antiprotonilor și ionilor în Europa, și respectiv pregătirii viitoarelor experimente la ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme – Fizică Nucleară), Măgurele.

În completarea activității principale (conducerea de programe), IFA a continuat să participe alături de alte instituții la realizarea de proiecte. În cadrul programului STAR, IFA coordonează proiectul STAR SCIENCE, este partener în proiectul STAR TECHNOLOGY condus de către Institutul Național de C-D Aerospaţială "Elie Carafoli" din Bucureşti şi a participat la proiectul TECH-DUST-MARS condus de către INFLPR.

IFA participă de asemenea, în calitate de coordonator al consorțiului care cuprinde alte șase instituții (INOE, INFLPR, IFIN-HH, PM Concept Consulting, SIVECO Romania, MEDNET Research), la realizarea proiectului SCINET (programul PARTENERIATE) al cărui obiectiv principal este crearea unei rețele de centre de știință menită să contribuie la dezvoltarea capacităților creative și experimentale ale elevilor, cu scopul de a stimula interesul acestora față de cercetarea științifică.

În cadrul unui proiect cofinanțat de Comisia Europeană, coordonat de către Universitatea „A. I. Cuza” din Iași, IFA a participat la organizarea evenimentului „Noaptea Cercetătorilor” desfășurat în București, în data de 26 septembrie 2014, sub patronajul Ministerului Educaţiei Naţionale. Ca de fiecare dată, micuții participanți reușesc, prin candoarea și curiozitatea lor nestăvilită, să dea un farmec deosebit acestei manifestări devenită deja tradițională.

Îmi face plăcere să reamintesc faptul că și în anul 2014 IFA a participat, alături de Filarmonica George Enescu, IFIN-HH şi Clubul Rotary Bucureşti – Curtea Veche, la organizarea celei de-a Doua Conferințe de Crăciun: „From here to eternity”, lecție prezentată de Profesorul Joseph SILK, membru al Royal Society și profesor de fizică și astronomie la universități de renume din lume; evenimentul a fost dedicat împlinirii a 65 de ani de la înfiinţarea Institutului de Fizică al Academiei Române.

Perspective
Viitorul se clădește pas cu pas…și nu de unul singur și nu oricum … „Dacă înveţi doar nişte metode, vei fi încătuşat de ele, dar dacă înveţi principii, îţi vei putea concepe propriile metode”, cum spunea un eseist american de la începutul secolului XIX. Sper ca împreună cu toți cei care au ca „principii” aprecierea tradiției și performanței fizicii românești și care cultivă profesionalismul în tot ce este legat de cercetarea științifică, să găsim „metodele” prin care să menținem IFA ca nume-simbol și integrator al cercetării de fizică din România.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite