Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Icpe continuă călătoria automobilului electric românesc

24 August 2015




În ce măsură este posibil un parteneriat cu o fabrică constructoare de mașini?
Dr. Ing. Virgil Racicovschi: Ar fi foarte interesant dacă în România ar exista o fabrică constructoare de mașini interesată de un parteneriat. Renault știe foarte bine despre noi, unul dintre vice-președinţi cunoaște foarte bine realizările noastre, dar orice tentativă de colaborare s-a lovit ca de un zid. Însă, când a fost nevoie de inaugurarea Centrului de Cercetare Renault de la Titu, ne-au găsit foarte repede și ne-au rugat să mergem cu toate prototipurile noastre pentru ca staff-ul din Franța să vadă ce preocupări există în România și să încurajeze crearea Centrului de Cercetare de la Titu. Sigur că am fost și ei sunt invitați la conferințele noastre, dar un parteneriat tehnic- științific este imposibil. În ceea ce priveşte Ford, acesta nu a răspuns niciodată la nici o corespondență, la nici un mesaj. Ford este într-o altă lume.



Există perspectiva unei fabrici de mașini, pe care să o lanseze Icpe în mod special?
Dr. Ing. Virgil Racicovschi: Ne gândim la varianta aducerii în piaţă a unor mașini ușoare, chiar există tipul acesta de aplicație și cred că tot cu Mahindra din India o să reușim să venim cu un produs ușor, pentru stadioane şi campusuri. În curtea spitalului Fundeni, spre exemplu, înghesuiala aceea îngrozitoare de mașini ar putea dispărea. Ar fi o soluție excelentă. Cum ar fi să se circule numai cu niște mașinuțe electrice, ușoare, care ar evita și zgomotul, poluarea și, desigur, aglomerația?

50 de ani de activitate în domeniul mobilității electrice
De 50 de ani, Icpe s-a constituit în promotorul implementării unor soluții privind mobilitatea electrică în România, atât prin cercetările întreprinse (http://www.icpe.ro/en/d/2/p/overview), cât şi prin organizarea de evenimente dedicate acestui domeniu, precum Conferința internaționala EV ajunsă la a 12 a ediție și EV SHOW - expoziție de vehicule electrice, componente și infrastructură specifică.

În perioada 1-3 Octombrie 2015, Icpe, AVER - „Asociația pentru promovarea vehiculelor electrice în România” și SSIcpe - „Societatea Științifică Icpe”, organizează în „Parcul Solar Icpe” din Splaiul Unirii 313, o nouă ediție a EV 2015 CONFERENCE & SHOW (www.icpe.ro/ev).

În prezent, Icpe este partener în mai multe proiecte europene de cercetare (http://www.icpe.ro/ro/p/proiecte_in_derulare_2013_ro) în domeniul mobilității electrice din care menționăm: Plus Moby, Free Moby, Go4sem, Demotest EV, precum și în mai multe proiecte naționale. Reprezentativ este proiectul SIMOPEL (http://www.icpe.ro/simopel/) pe care echipa Icpe îl coordonează și în cadrul căruia au fost dezvoltate sistemele de propulsie și de control pentru încărcarea bateriilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite