Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Coface CEE Top 500 companii

30 August 2015Companiile din Top 500 CEE au generat o cifra de afaceri de 572 de miliarde de euro in 2014, care depaseste chiar si jumatate din PIB-ul nominal agregat al acestor economii. Cele mai mari companii au reusit sa isi creasca cifra de afaceri si forta de munca. Acestea sunt principalele concluzii ale celei de-a sasea editii a studiului anual Coface Top 500 CEE, in care societatea internationala de asigurare a creditului prezinta cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est.

Anul 2014 a fost, in cele din urma, unul fara dezastre majore. Dupa ani de recesiune si dificultati constante, dezvoltarea a fost una pozitiva. Astfel, exista o imbunatatire, nu la fel de puternica precum au sperat economistii, dar este una stabila. Cresterea medie a PIB-ului a fost de 2,5% in 2014, care este aproape dubla fata de valoarea din 2013 (1,3%). Cresterea cifrei de afaceri a companiilor din Top 500 CEE a urmat o dezvoltare similara. Ratele mai mici de somaj, cresterea salariilor, inflatia scazuta si scaderea pretului petrolului au contribuit in mod pozitiv si astfel, consumul populatiei devine principalul factor de crestere accelerata in majoritatea economiilor din CEE.
Rata somajului in scadere la nivelul intregii regiuni a fost reflectata in Topul celor 500 de jucatori si prin cresterea personalului cu 1,7%. Din totalul fortei de munca la nivel regional, 4,2% este angajat in cadrul companiilor din Top 500 CEE.

„Regiunea CEE este dominata, in mod traditional, de companiile petroliere mari, care s-au confruntat cu un mediu economic dificil in 2014. Pretul petrolului a scazut dramatic cu mai mult de jumatate, fapt ce a condus la o scadere a preturilor produselor de rafinare. Mai mult decat atat, provocarile companiilor din anul precedent au inclus un volum semnificativ scazut al tranzactiilor comerciale, ca urmare a embargoului rusesc ca, de exemplu, sectorul agricol, cel al carnii, produselor alimentare si al vinului, care a scazut cu -13,7%.", explica Katarzyna Kompowska, Coface Executive Manager, Europa Centrala.
Cu toate acestea, datorita semnelor clare de redresare a Zonei Euro spre sfarsitul anului 2014, precum si a eforturilor depuse de companiile din CEE in a cauta piete alternative, impactul acestor provocari a fost atenuat.

Top 3 tari: pozitia de lider ii revine Poloniei
In total, primele trei tari reprezinta mai mult de 61% din toate companiile din clasament.
Polonia ramane cel mai mare jucator din Top 500 CEE cu 176 de companii. Acestea reprezinta 40% din intreaga cifra de afaceri a ratei CEE Top 500. Rata de ocupare a fortei de munca in Polonia a crescut cu +2,5%, valoare care depaseste cresterea la nivel regional de +1,7%. Aceasta se datoreaza dezvoltarii pozitive din sectorul comertului cu amanuntul si cu ridicata.

Locul al doilea merge in Ungaria cu 73 de firme (+3 sau +4,3%). Aceste companii si-au crescut veniturile cu +5,6%, care este aproape triplu fata de rata totala de crestere din studiul Top 500 CEE (+2,1%). Economia maghiara a crescut cu +3,6% in 2014 - cea mai mare rata de crestere din intreaga regiune CEE.

Republica Ceha completeaza podiumul cu 65 de jucatori, care arata o crestere impresionanta a sase companii (+10,2%). Economia isi revine, in cele din urma, dupa efectele consolidarii fiscale. Intreprinderile cehe au inregistrat o crestere impunatoare a cifrei de afaceri cu +7,8%, cea mai mare dintre toate tarile, si datorita listarii in top a celor mai mari 20 de producatori de autovehicule din lume.

Sectoare: Constructiile si Industria Auto in urcare, Petrol & Gaze in scadere
Noua din 13 sectoare au crescut cifra de afaceri, comparativ cu anul precedent. Sectoarele Auto si Transportatori au continuat tendinta ascendenta din 2013 si au prezentat o dezvoltare foarte dinamica in 2014. Productia mondiala de vehicule a crescut cu 2,6% si a dus la cresterea productiei si pentru companiile din CEE. In 2014, veniturile celor mai mari 86 de companii au crescut cu +10,6% (101 MLD EUR), iar profiturile lor au explodat (+ 76,2%). Acest sector a avut, de asemenea, un numar mare de nou-veniti in Top 500 CEE (15).

Companiile din sectorul Petrol & Gaze s-au luptat cu preturile care s-au injumatatit in 2014. In acelasi timp, conflictul din Ucraina a adus provocari suplimentare acestui sector. Aceste circumstante au condus la o scadere dramatica a profitului cu 3,3 MLD EUR in 2013, pana la o pierdere de 48 MIL EUR in 2014. Din acest motive, industria a avut cea mai mare scadere a cifrei de afaceri (-3,9%) si a personalului angajat de -2,1%. Cu toate acestea, este cel mai mare sector al clasamentului, cu 105 companii si aproape 30% din cifra de afaceri totala.

Perspective mai bune pentru regiunea CEE in 2015
„Prognoza pentru regiunea CEE in 2015 este putin mai optimista decat pentru 2014, cu o rata de crestere medie estimata de 2,8%. Cele mai multe economii vor beneficia de o revenire a consumului populatiei si o recuperare treptata a Zonei Euro, o destinatie cruciala pentru export. Cu toate acestea, provocarile atat interne, cat si externe reprezinta o constrangere pentru imbunatatirea durabila a regiunii”, adauga Grzegorz Sielewicz, economistul Coface pentru regiunea CEE.
Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite