Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Coface: scadere cu 57% a insolventelor in randul companiilor romanesti in primul semestru al anului 2015

06 Septembrie 2015Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia numarului de insolvente in Romania, de aceasta data luand in considerare cazurile nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa in perioada Ianuarie - Iunie 2015.

Din analiza Coface rezulta ca pe parcursul primului semestru al anului 2015 s-au deschis 5,524 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 57% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 12.862 de proceduri noi de insolventa.

Textilele, Constructiile si HORECA ocupa podiumul insolventelor
Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, avem o supriza reprezentata de ocuparea primei pozitii de catre fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte. Constructiile, HORECA, Activitatile recreative si industria metalurgica raman in top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active. In graficul de mai jos sunt listate Top 10 sectoare care inregistreaza cel mai mare numar de insolvente raportat la 1.000 de firme active.

In ciuda scaderii puternice a numarului de insolvente, contractia este relevanta doar din punct de vedere statistic, deoarece impactul negativ propagat in economie este mai mare.

Astfel:
Aproximativ 98% din contractie se datoreaza scaderii firmelor insolvente cu cifra de afaceri sub 100.000 de euro. In acelasi timp, scaderea insolventelor este datorata si unui efect de baza semnificativ (prin comparatie cu un record istoric inregistrat in anul anterior).
Romania inregistreaza in continuare o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste patru ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, cu 45 de insolvente la 1.000 de firme active, fiind pe prima pozitie din acest punct de vedere. In acelasi timp, numarul insolventelor deschise in primele sase luni ale anului curent in randul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro este de 329 de firme, nivel similar cu cel inregistrat in anul anterior.

Astfel, desi numarul insolventelor nou deschise in prima jumatate a anului curent a scazut la jumatate, impactul financiar generat in economie (estimat prin valoarea datoriilor care nu sunt acoperite prin active) este cu +163% mai mare, iar impactul social (estimat prin numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute) este in crestere cu +9%.

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din prima jumatate a anului 2015 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Numarul de insolvente a scazut in perioada analizata in toate zonele tarii. Elementul surpriza este numarul de insolvente din Bucuresti, care scade cu -49%. Pe prima pozitie ramane zona de N-V, cu o scadere de -52%.

Pentru prima oara in Studiul Insolventelor, Coface analizeaza cele mai importante cinci greseli in ceea ce priveste managementul investitiilor si al fluxului de numerar, care au determinat intrarea companiilor respective in insolventa.
Astfel, analizand declaratiile financiare extinse ale firmelor care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent, observam:
Capitalul de lucru defectuos
Aproape sase companii din zece au utilizat resurse disponibile pe termen scurt pentru a finanta investitii pe termen lung, iar doua treimi din diferenta de patru companii au inregistrat un ritm de conversie al cheltuielilor in plati mai rapid decat al vitezei de incasare a veniturilor.
Calitatea proasta a veniturilor
In conditiile in care patru din zece companii insolvente au inregistrat profituri semnificative, dar peste doua treimi dintre acestea au avut o situatie foarte proasta a lichiditatilor disponibile.
Randamentul operational insuficient pentru costul datoriilor contractate
In conditiile in care patru din zece companii insolvente au inregistrat un profit operational, dar nivelul acestora era suficient doar pentru acoperirea la limita a cheltuielilor cu dobanzile aferente pentru datoriile contractate.
Investitii ineficiente
In conditiile in care aproape jumatate dintre companiile care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent au inregistrat investitii semnificative, dar peste doua treimi dintre acestea au raportat venituri sau profituri in scadere.
Randamentul investitiilor inferior costului de finantare aferent creditelor contractate pentru a sustine aceste investitii.

„Analizand evolutia insolventelor observam un paradox fara precedent in Romania: desi numarul procedurilor de insolvente deschise in primul semestru al anului curent a scazut la jumatate, comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior, pierderile financiare propagate in economie sunt cu 163% mai mari, iar numarul locurilor de munca care ar putea fi pierdute este in crestere cu 9%. Astfel, putem afirma ca scaderea record a insolventelor ramane la un nivel statistic si nu are nicio legatura cu evolutia comportamentului de plata al companiilor private, in conditiile in care acesta din urma se deterioreaza. Valorea instrumentelor de plata refuzate spre decontare a crescut cu 62% in primul semestru al anului curent, in timp ce valoarea medie a acestora este de 132.000 RON, de aproape zece ori mai mare decat nivelul inregistrat inainte de criza, respectiv 14.000 RON in anul 2008”, a declarat Iancu Guda, Services Director & Senior Economist, Coface Romania.
Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite