Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Insolventele in Europa de Vest: o scadere de 7% estimata pentru 2015

24 Septembrie 2015Criza subprime (credite ipotecare cu grad mare de risc), care a facut ca insolventele sa creasca in medie cu +11% in cele 12 tari analizate in studiul Coface, a fost, cum era de asteptat, urmata de valuri ulterioare de cresteri, de +8% in 2012 si +5% in 2013. In prezent, situatia este mai clara. Scaderea medie de 9% observata in 2014 va continua cu -7% in 2015. In timp ce insolventele continua sa creasca in Italia si Norvegia, au totusi un impact pozitiv pe baza redresarii timide din Zona Euro, in alte 10 tari (Germania, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Tarile de Jos, Portugalia, Regatul Unit si Suedia).

Desi exista o imbunatatire semnificativa in 10 din cele 12 tari studiate (cu exceptia Norvegiei si a Italiei), dinamica difera de la tara la tara, iar nivelul actual de insolventa nu este comparabil cu cel de dinaintea crizei. Intr-adevar, cele mai multe tari nu si-au revenit la nivelul din 2008. Acest lucru este cu atat mai vizibil in tarile din sudul Europei, precum Italia, Portugalia si Spania, deoarece aici nivelul ridicat al somajului are un potential major de crestere.

Cu toate acestea, perspectivele se imbunatatesc, in principal datorita consumului privat: PIB-ul Zonei Euro a crescut cu +0,3% in T2 2015, confirmand recuperarea.

Coface estimeaza ca o crestere in Zona Euro este asteptata sa ajunga la 1,5% in 2015 si 1,6% in 2016, luand in calcul valoarea de 0,9% din 2014.

Tarile importatoare din zona au beneficiat, de asemenea, de deprecierea monedei euro si scaderea preturilor la petrol. Cu toate acestea, ar trebui sa fim atenti cu riscurile legate de o crestere mai lenta in tarile emergente.

Un alt factor al insolventelor este nivelul scazut al investitiilor din Zona Euro. In acest domeniu, nu a fost atins nivelul dinaintea crizei (19,5% din PIB in 2014, fata de 23% in 2007). In ciuda mai multor conditii favorabile de finantare legate de scaderea ratelor dobanzilor, investitiile nu si-au recapatat forta de odinioara. Dinamismul auster in ceea ce priveste cererea anticipata descurajeaza investitiile in afaceri. Cum rata de utilizare a capacitatilor companiilor a scazut din cauza crizei, acest lucru influenteaza, de asemenea, intarzierea investitiilor productive. Cu toate acestea, a existat o redresare modesta la inceputul anului, datorita consumului privat si a imbunatatirii climatului de afaceri.

Pentru anul 2015, modelul de previzionare al esecului unei afaceri, dezvoltat de economistii Coface, estimeaza o scadere medie, de aproximativ 7%, pentru cele 12 tari din Europa de Vest din esantionul analizat.

Conditiile pentru reluarea cresterii in Zona Euro vor fi deosebit de favorabile pentru Olanda, Spania si Portugalia. Scaderile estimate vor marca mai putin Germania (-2%) si Franta (-3%).

Italia si Norvegia, cele doua tari inca in alerta in 2014, vor ramane acolo si in 2015. Lichidarile afacerilor vor continua sa creasca, din diferite motive. In Italia (in cazul in care estimarile arata crestere de +7% in 2015, dupa cea de +11% in 2014), riscul de insolventa este accentuat de omniprezenta intreprinderilor mici, mai putin sigure decat cele din alte categorii, precum si de o usoara redresare. In Norvegia, pentru cel de-al saptelea cel mai mare exportator de petrol din lume, cresterea insolventelor (+6% in 2014 si 2015) este in conformitate cu scaderea pretului petrolului.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite