Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Studiu Coface America Latina: crestere incetinita

24 Septembrie 2015Cresterea in America Latina a fost incetinita din 2011. Aceasta situatie fragila, cauzata de fundamentele interne slabe, a fost exacerbata de factorii ciclici din a doua jumatate a anului 2014, se arata intr-o analiza recenta Coface.

In 2015, se observa o deteriorare suplimentara a acestei tendinte, cu un scenariu in care PIB-ul regional va scadea cu 0,2%. Va fi prima recesiune dupa cea din 2009, cand activitatea a scazut cu 1,4%, ca urmare a crizei subprime.

In acest studiu, au fost analizate cu precadere Argentina, Columbia si Ecuador. Argentina va organiza alegerile prezidentiale in luna octombrie si este de asteptat sa isi revina in 2015. Columbia a demonstrat o performanta puternica in 2014, dar si-a pierdut elanul din cauza efectelor generate de scaderea pretului petrolului. Economia Ecuadorului continua, de asemenea, sa fie puternic afectata de nivelul scazut al preturilor la petrol.

Principala contributie negativa va veni din tarile zonei Atlanticului. Coface estimeaza ca Brazilia se va contracta cu 2,5%, iar Venezuela cu 7% in 2015.

Chile si Peru sunt singurele doua economii principale, care ar trebui sa raporteze o usoara imbunatatire in acest an, avand in vedere incetinirea puternica raportata in 2014. In 2016 cresterea va iesi din teritoriul negativ, cu 0,8%. In general, factorii externi vor continua sa aduca un impact negativ asupra Americii Latine. Imbunatatirea cresterii economice in 2016 ar trebui sa provina dintr-o recesiune usoara a Braziliei in 2016.

Deteriorarea activitatii economice a afectat negativ cursul valutar din regiune.

Acest fapt a fost reconfirmat de recenta solidificare a dolarului american, care poate fi explicata prin perceptia in randul investitorilor ca economia SUA va depasi alte economii in urmatoarele luni, si de inasprirea asteptataa politicii monetare din SUA.

Prin urmare, cele cinci valute principale din America Latina (Realul Brazilian, Pesos aferent Columbiei, Chile si Mexic si peruvianul Novo Soles) s-au depreciat brusc.

In America Latina, riscurile au crescut, in general, in ultimele luni, pe fondul preturilor materiilor prime mai mici si efectele lor ulterioare privind activitatea. Cele mai multe sectoare sunt acum clasificate ca fiind cu risc ridicat.

Cele cinci economii principale sunt Brazilia, Mexic, Argentina, Columbia si Chile. Impreuna, acestea reprezinta 83% din PIB-ul regiunii. In contextul cresterii mai mici a PIB-ul regional, multe sectoare raporteaza o deteriorare a riscului. Studiul Coface analizeaza perspectivele fiecarui segment.Tags: studiu, Coface

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite