Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cloud Computing >> Tendinte >> Stiri si comunicate

Piata romaneasca de solutii cloud, estimata la 200 de milioane de euro in 2018

01 Octombrie 2015Soluțiile pentru afaceri în cloud vor înregistra o creștere medie anuală de 15-20% în următorii ani, potențialul pieței fiind estimat la 200 de milioane de euro în 2018, potrivit Ymens. Serviciile de tipul Software ca Serviciu (SaaS) au un potențial ridicat de creștere pe piața locală, licențele în cloud urmând să reprezinte, conform datelor companiei de cercetare IDC, 15% din totalul vânzărilor de soluții software din România în următorii patru ani.

Creșterea estimată a pieței de cloud din România este aliniată tendințelor și perspectivelor de dezvoltare la nivel european. Soluțiile pentru afaceri în cloud de tip ERP (Enterprise Resouce Planning), management de document și conținut, colaborare sau CRM (Customer Relationship Management) înregistrează o creștere cuprinsă între 16% și 31% de la an la an în comparație cu soluțiile tradiționale de IT, a căror evoluție este estimată la 3% pe an, potrivit datelor IDC pentru Europa Centrală și de Est.

Email-ul este principala soluție de business utilizată în prezent în rândul IMM-urilor din România (64,3%), urmată de soluții de facturare electronică (39,1%) și stocare de date (36,8%), conform datelor publicate de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România în Carta Albă a IMM-urilor din 2015. Peste 26% din respondenți văd în utilizarea de noi tehnologii oportunități de dezvoltare a afacerii iar avantajul plății unui abonament lunar pentru soluțiile informatice, similar modelului cloud, a înregistrat o creștere semnificativă, de la 5,16% în 2014 la 18,9% anul acesta. Conform experților, numărul aplicațiilor cloud va crește de cel puțin 10 ori în următorii cinci ani și, dacă în prezent peste 60% din companiile enterprise utilizează cloud într-o formă sau alta, în viitor inclusiv IMM-urile și instituțiile publice vor lua în considerare cloud-ul, tot mai des, ca primă opțiune pentru informatizarea și eficientizarea activității.

Peste 25% dintre IMM-uri declară că folosesc deja o soluție de business pentru gestionarea relației cu clienții (CRM) și 16,4% au implementat deja soluții pentru planificarea resurselor companiei (ERP), conform unui studiu realizat de Ymens în prima jumătate din 2015 în rândul a 359 de companii mici și mijlocii din România. Dintre respondenți, peste 36,5% și-au manifestat interesul în direcția achiziționării unei soluții, iar 30,6% sunt interesați de soluții ERP.
În prezent, securitatea datelor este principalul beneficiu al aplicațiilor informatice de afaceri pentru 47,4% dintre companiile mici și mijlocii din România, conform datelor publicate în Carta Albă a IMM-urilor din 2015, urmat de accesibilitatea datelor (42,2%) și colaborarea facilă a echipei (28,6%).Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite