Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> Altele >> Stiri si comunicate

Noi paradigme de functionare a economiei mondiale

10 Noiembrie 2015Universitatea Româno Americană a organizat o masă rotundă cu tema Economia de tip „sharing”, în care experţi în economie, cadre didactice şi studenţi ai universităţii au dezbătut potenţialul pe care un nou sistem socio-economic pe cale să se nască îl poate avea în contextul economiei globale.

Iniţiată de profesorul Florin Bonciu, Prorector responsabil cu activitatea de cercetare științifică al Universităţii Româno-Americane şi cercetător la Institutul de Economie Mondială, dezbaterea s-a axat pe ideea de inovaţie şi adaptabilitate a sistemelor economice într-o lume din ce în ce mai multipolară. Potrivit estimărilor specialiştilor, în lume există active în valoare de 5,35 trilioane dolari care sunt sub-utilizate sau neutilizate și care pot fi comercializate, schimbate sau partajate prin intermediul acestei noi paradigme economice.

Sharing Economy este un nou model economic bazat pe ”accesul la” în loc de ”posesia” resurselor materiale sau a celor umane, cum ar fi timpul, spațiul sau abilitățile. Sistemele moderne de comunicații şi inovaţia tehnologică permit partajarea acestor resurse, în cadrul unui ”sat global” de producători și consumatori, în care încrederea este asigurată prin evaluări postate pe internet (peer reviews).

„Potenţialul de creştere al acestui nou tip de economie, comparativ cu activitățile clasice de închiriere, este imens, variind de la un raport de 15 la 240 de miliarde USD în 2013 (în favoarea ultimelor), la un raport de paritate în 2025, când se estimeză că ambele sectoare de activităţi economice vor atinge fiecare un nivel de 335 miliarde USD (potrivit unor analize PwC). Creșterile cele mai rapide sunt așteptate în zona de finanțare peer-to-peer și crowdsourcing, însă există şi o serie de provocări care trebuie depășite, printre care aspecte legate de reglementare și fiscalitate, precum şi menținerea unicității și autenticității în situația creșterii dimensiunii și a volumului de activitate”, a declarat profesorul Florin Bonciu.

Printre pionierii globali ai economiei de tip „sharing” se numără: Uber Technologies Inc., care permite utilizatorilor aplicaţiei mobile Uber să solicite o călătorie de la persoane care îşi folosesc propria maşină; SnapGoods – utilizat pentru partajarea de bunuri de consum high-end, cum ar fi aparate foto, aparate de bucătărie, instrumente muzicale; Airbnb, care intermediază închirierea unei proprietăţi imobiliare private (apartament, casă sau chiar a unui castel) în regim hotelier; DogVacay – pentru servicii de „dog-sitting”, etc.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite